сряда, 24 май 2017 г.

На вниманието на лилипута Путин: "Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат"

След днешната изцепка на лилипута Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя българските министри проявиха активност.

Външният министър Екатерина Захариева коментира изказването на руския президент Владимир Путин, който заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя. Министърът на външните работи публикува коментара си във фейсбук.

Захариева припомни някои безспорни исторически факти: че създаването на тази писменост е станало по волята и с участието на българската държава, че благодарение на България кирилицата е върху банкнотите на европейската валута и др. Захариева цитира и извеснтния стих на Иван Вазов, в който се казва, че българите са дали на всички славяни "книга да четат"
За всички русофили: 
Копие от сайта на руския президент

Ето целия коментар на Захариева:

"Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: "Писмеността дойде при нас от македонската земя." Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец.

Нека да направим няколко уточнения:

Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността.

На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: Българите пренесоха книжната грамотност в Русия.

Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната културана страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи.

Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута.

Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди.

Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов:

"Че и ний сме дали нещо на светът

и на вси словене книга да четат".

Няма коментари:

Публикуване на коментар