неделя, 28 май 2017 г.

Лидерите на Г-7: Готови сме за нови санкции срещу Русия

Готови сме да приемем нови санкции срещу Русия заради действията й в Украйна, решиха лидерите на седемте най-развити страни в света - Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония на форума в Сицилия. Според най-влиятелните ръководители на планетата отмяна на вече наложените наказания може да има само ако се спазват Минските споразумения.

Това е записано в заключителната декларация, приета в края на двудневната среща на върха на Г-7 в Таормина на остров Сицилия.

"Готови сме да приемем нови ограничителни мерки, за да повишим понасяната от Русия цена, ако действията й наложат това. Отново обръщаме внимание, че срокът на действие на санкциите е свързан с пълното изпълняване от Русия на задълженията й в рамките на Минските споразумения и спазването на суверенитета на Украйна. Санкциите могат да бъдат отменени, ако Русия изпълни задълженията си", обявяват лидерите на Г-7.
Същевременно те подчертават важността на взаимодействието с Москва, съобщава БТА.

"Въпреки разногласията ни сме готови да взаимодействаме с Русия за решаване на регионални кризи и общи предизвикателства, когато това е в нашите интереси", се отбелязва в декларацията.
Водачите на страните от Г-7 обявиха готовност да си сътрудничат с Кремъл по решаването на конфликта в Сирия.

"Ако Русия използва влиянието си по положителен начин, ние сме готови да работим с нея по решаването на кризата в Сирия с цел постигане на политическо уреждане", се казва в заключителния документ.
Побеждаването на тероризма в Сирия е невъзможно без политическо уреждане на кризата в страната, заявяват също така лидерите.

"Готови сме да увеличим усилията си в борбата с международния тероризъм в Сирия, по-специално срещу "Даеш" и Ал Каида. Побеждаването на тероризма обаче ще е невъзможно без политическо уреждане", сочат документите от срещата на върха.
Лидерите на Г-7 изразяват надежда, че преговорите в Астана под егидата на Русия, Турция и Иран ще доведат до намаляване на напрежението в Сирия. Те смятат, че са постигнали значителен напредък в борбата си с сжихадистите и са ангажирани с целта си за пълно унищожаване на групировката.