събота, 13 май 2017 г.

Мощна хакерска атака в 80 страни, искат 300 долара в биткойн

Хакерска атака засегна близо 80 страни по света. Сред засегнатите са САЩ, Великобритания, Китай, Русия, Италия, Испания и Тайван.

Вирусът блокира компютрите в системата и иска стойността на 300 долара в популярната електронна валута биткойн, за да възстанови достъпа. Пробивът в системата е направен през остарял софтуер, който вече не се поддържа от компанията производител, съобщи бТВ.

Анализ на антивирусната компания "Касперски" показва, че вирусът показва съобщения с инструкции за плащането на "откуп" на няколко езика. Сред тях е и българският. Най-много случаи на заразата са регистрирани в Руската федерация, но във Великобритания от хакерската атака здравната система пострада тежко. Редица болници, в това число и Кралската болница в Лондон, се пренасочили спешните случаи. 

Експерти свързват атаката с хакерска групировка, която наскоро разпространи вируси, създадени от Американската агенция за национална сигурност с цел събиране на лични данни.

Според компютърни експерти срещу вируса вече е разработена защита, която освобождава компютрите без плащане на откуп, информира Нова тв.