събота, 13 май 2017 г.

Обявяват пастирчетата от Фатима за светци

Две пастирчета ще бъдат канонизирани за светци от папа Франциск в Португалия днес. На 13 май преди точно сто години три деца от Фатима твърдят, че виждат Дева Мария, докато водят овце на паша (Виж историята ТУК). Третото от тях също предстои да стане светец на по-късен етап, предава Би Би Си. 

Папата пристигна във военно-въздушна база северно от Лисабон в петък и по-късно благослови миряни във Фатима. Очаква се повече от милион християни да пристигнат за церемонията днес. Португалия силно е затегнала мерките за сигурност и временно е възвърнала граничния контрол.

Католици се събират във Фатима на религиозно поклонение от далечни страни като Чили, Венецуела, Източен Тимор.

Днес канонизирани за светци, заради чудеса, които им се приписват, ще бъдат Жасинта и Франсиско Марто. Те почиват през 1918-1919 г. по време на грипната епидемия в Европа.

Т.нар. три тайни на Фатима са записани от тяхната братовчедка, Лусия дош Сантош, която издъхна на 97 години през 2005 г. Процесът по нейното обявяване за блажена започна през 2008-а.

Католическата църква придава огромно значение на виденията на трите деца – смята се, че тя им е открила истини, с които да помогне на човечеството. Официално според Ватикана първото явление на Богородица е на 13 май 1917 г.

Лусия записва пророчествата години след като децата казват, че са видяли образа на Дева Мария. Самата Сантош прекарва живота си като монахиня в манастир в Коимбра. Първите две тайни от бележника ѝ са разкрити през 1942-а.

Какво казва Ватиканът за тайните?

Според предшественика на Франциск, папа Бенедикт XVI, описанията от трите тайни са „предназначени да мобилизират силите на промяната в правилната посока“. Но те не са като Библията – която той нарича „обществено откровение“.

Тайните от Фатима са „частни откровения“, пише той. Тяхната цел е „да помогнат да живеем по-пълноценно“ в синхрон с учението на Христос.

Покойният папа Йоан Павел II бе прострелян от турски атентатор на 13 май 1981 г. Той вярваше, че оцеляването му се дължи на божествена намеса от Дева Мария, както и че третата тайна е предсказала атаката срещу него. Йоан Павел дари куршума на Фатима и по-късно той бе инкрустиран в короната на Богородица там.