понеделник, 15 май 2017 г.

Христо Иванов: Изборът на нов ВСС ще е като в ромските гета

"От системата за случайно разпределение на делата знаем, че това са хора, които са доказали своята абсолютна безскрупулност. Когато не се свеняха да пращат всяко дело при който ще го реши правилно...

Изправени сме не просто пред някакъв софтуер, изправени сме пред процеса на презареждане на една от 3-те държавни власти с помощта на софтуер, който позволява абсолютно опорочаване на гласуването."

Така лидерът Христо Иванов и експертът на "Да, България" Божидар Божанов алармираха на пресконференция за опасностите пред избора на нов ВСС - част от който за пръв път ще бъде електронен.

Както е известно, с последните изменения на Закона за съдебната власт (ЗСВ) бе допуснато магистратите да могат да гласуват и електронно - неприсъствено. От партията на бившия правосъден министър обаче нарекоха софтуера, избран от ВСС, "черна дупка" - той нито е бил демонстриран като код пред обществото, нито е позволено да му се направи външен одит от независими експерти.

Води се, че е правен одит от двама преподаватели, като единият дори казва, че не му е предоставена цялата информация за системата. "От което можем да заключим какъв е бил обхватът на одита", каза Божанов.

"Публично достъпната информация е доста оскъдна, но дава двъзможност да се разбере, че системата е реализирана по един относително наивен начин и не спазва международните добри практики и стандарти. Накратко – когато човек подаде глас, автоматично се отчита към съответния кандидат, за който е подаден гласът. Но това оставя една отворена вратичка за изменяне на този резултат преди неговото обявяване - обясни Божанов. - Администратор или хакер може просто да влезе и да подмени числата. И това не оставя следи. Магистратите ще гласуват, преди края на изборния ден ще влезе някой, който ще подмени тези резултати, които ще изглеждат като истински, и ние няма да разберем какво са решили магистратите."
Той даде пример за системата, използвана по избори в Естония, която е само една от няколкото възможности за електронно гласуване. Там обаче се генерира да има електронна бюлетина – криптиратна, електронно подписана, която след края на изборите може да бъде преброена отново, образно казано, както хартиената.

Според Божанов системата е реализирана като анкета за сайт, а не като електронно гласуване, с необходимата за това криптография.

При изградената система от ВСС ние получаваме накрая едни числа, без да има възможност да бъдат проверени, казват от "Да, България". И настояват да се отвори кодът, т.е. да се види тази система отчита ли гласовете, или има възможности за промени.

"Ние се обръщаме към ВСС, обръщаме се и към парламентарните сили – това не бива да бъде позволено да се случи.

Възможните решения са: този софтуер да бъде изваден от употреба, да бъде приложена някоя от наличните със свободен достъп доказали се системи за гласуване. Ако това не бъде счетено за възможно, да не се прилага електронната форма на гласувене. По същия начин, по който например ЦИК приложи машинното гласуване - каза Иванов.

Ако ВСС не вземе решение да изтегли този софтуер, парламентът може да реши с едни бързи изменения в ЗСВ да премахне този избор и да остане само присъственото гласуване.

И накрая нашият призив е магистратите да не позволяват поради инерция ВСС да изменя тяхната свободна воля", апелира той.
Клуб Z напомня, че от Съюза на съдиите в България вече излязоха с призив магистратите да гласуват само "хартиено", а членът на ВСС Калин Калпакчиев пък си навлече яростен гняв в съвета, като поиска информация за софтуера, който ще пресмята гласовете.

Иванов даде и пример със скандала - как по апелативни региони съдии са били събирани още през декември (когато дори нямаше хронограма за изборите, б.р.) да им бъде намеквано да се мисли за един общ кандидат от район. И дори Лозан  Панов се сдоби с официална забележка от мнозинството във ВСС, че е поискал и публикувал информация от въпросните съдилища (основно от знаковия Пловдивски апелативен регион, б.р.) - какво, аджеба, се е случило и говорило на тези общи събрания.

"Виждате като паралелен сюжет, че съдебната номенклатура търси начин да заобиколи факта, че всеки магистрат трябва да вземе решение - каза Иванов, след като напомни колко дълга е била битката да се стигне до "един магистрат - един глас". - Това  е все едно по квартали, когато има избори, да започнат да ни събират в деня на размисъл за кого да гласуваме и да ни събира човек с очевидна възможност да ни оказва влияние.

Но съдебната номенклатура има подходи, които сме свикнали да наблюдаваме в ромските гета. И това е един абсолютен парадокс за българската демокрация и пореден измерител, че ние имаме номинална демократична инфраструктура, законово разделение на властите, но то не се прилага.

В този контекст ролята на софтуера е изключително важна. Той е поредната добре охранявана тайна за това как се вземат публичните решения", обяви Иванов.