събота, 20 май 2017 г.

Руска пропаганда за идиоти

Може ли ЕС да е едновременно експанзивен агресор, намесващ се в чужди интереси, но и да е слаб, колабиращ и обречен на разпад? Може, ако четете проруска пропагадна. Точно толкова противоречив е образът на Обединена Европа медиите, финансирани и близки до Кремъл, показва мащабно изследване на тези медии от центъра "Вилфрид Мартенс", цитиран от седмичния европейски дайджест за прокремълска дезинформация - програмата.

Автор на изследването е Кристина Потапова, според която пропагандата цели предимно да създаде чувство на превъзходство сред руснаците, с което да се притъпят интересът и вниманието към вътрешнополитическите и социални проблеми в днешна Русия.

Анализът показва още, че пропагандата е излязла извън сферата на новините и другите информационни комуникационни канали и вече превзема територии в киното, сериалите и забавните програми. Постоянното повтаряне на пропагандните послания задълбочава влиянието им.

“Монополът на Кремъл над информационното пространство в Русия прави едно нещо ясно - правилата се спускат отгоре и се диктува какво може и какво не може да бъде казано в държавните медии. Новините, шоутата и дори руските филми окуражават зрителите да са пасивни, показвайки как светът е опасно място и човек не трябва да напуска комфортната си зона. В резултат хората не са наясно с реалностите в Западния свят и вярват, че не могат да влияят на собствения си живот", казва авторката на изследването.
Анализът показва, че антизападната и антиевропейска пропаганда ескалира драматично след протестите от 2011-2012 г. в Русия срещу резултатите от парламентарните избори. Откроени са и три основни мита, които прокремълската пропаганда разпространява и налага:

ЕС е агресор, провежда "информационна война" срещу Русия и планира да превземе руските ресурси. ЕС заставя страните членки да приемат "русофобски политики" и планира да използва източното сътрудничество за релокация на мигранти или да го използва за депо за радиоактивни отпадъци.
Същевременно ЕС почти е рухнал, не е способен да се изправи срещу предизвикателствата на мигрантската криза. Малцинствата биват насилвани, а изнасилвачите дори не се наказвали, а толерантността е предизвикала терористични атаки. Освет това фашизмът и нацизмът се възраждат.
ЕС е упадъчен, целият Запад отхвърля морала, докато само Русия защитава традиционните принципи - Европа се опитвала да легализира педофилията дори. "Демократичните ценности, свободата на словото и равенството между половете - всичко това се представа в Русия като атака срещу Християнството. Освен това Западът се опитва да отрича наличието на "руска цивилизация".
Колкото и взаимно изключващи се да звучат пропагандните послания, изследването показва, че дезинформацията "ефективно оформя мнението на руското общество за ЕС". Според социологически данни едва една четвърт от руснаците имат положително отношение към ЕС.

Руснаците използват за ЕС най-често определения като "лицемерен, мултикултурен, упадъчен"

“Последователният и задълбочен мониторинг на руските медии и анализът на прокремълската пропаганда са от изключително значение, защото ще помогнат на ЕС по-лесно да предвижда бъдещите политики на Русия, за да е подготвен да реагира", е препоръката в изследването.