четвъртък, 18 май 2017 г.

Нов "патриот" зам. министър дава на късо

За вътрешния заместник- министър от квотата на "Обединени патриоти" Стефан Балабанов бежанците и ромите са "пасмина" и "примати", а проблемите е най-добре да се решават с бой. Това показва справка във фейсбук профила на заместника на Валентин Радев. От него се вижда, че повечето споделени от него публикации са статии от медии, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, като "Блиц" и "ПИК". Те са придружени с коментари от Балабанов, които са изписани само с големи букви и без особено спазване на правилата на пунктуацията.

През тази седмица двама други представители на "Обединени патриоти" бяха отстранени от изпълнителната власт заради снимки с фашистки поздрав в социалната мрежа "Фейсбук" - зам. регионалният министър Павел Тенев и служителят от Министерството на отбраната Иво Антонов.

Балабанов, който е роден в Пещера, е бил зам.-кмет на града от 2011 г.
На парламентарните избори от март е кандидат за депутат на второ място в листата на "Обединените патриоти" и така влиза в Народното събрание. В интервю от 10 май пред регионална медия той заявява, че парламентарната група на националистите са нямали по-подходящ кандидат от него.

В официалната му визитка на сайта на вътрешното ведомство е записано, че владее руски език. В публикациите си той нарича ромите и бежанците пасмина и примати. Възхвалява армията и нейното състояние по време на комунизма. Бил е на блокадата на турско-българската граница от "Патриотите" преди последните парламентарни избори. Споделил е и клип от блокадата и гордостта си, че пази страната.

Малко след като информация за фейсбук активността му се появи в "Медиапул", постовете, споменати там, бяха изтрити.

Материал на "Блиц" от профила на Балабанов е придружен с коментар "ТОВА ЛИ ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ И В БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ТЕЗИ ПРИМАТИ НЯМАТ МЯСТО ТУК?". Този пост обаче е изтрит.

В началото на годината Балабанов споделя пост от ВМРО-БНД, в който се казва, че "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО" посрещнахме достойно протеста на циганската партия "ДРОМ" пред сградата на ВМРО." Зам.-министърът обаче остава недоволен от свършеното от съпартийците му и пише "СПОРЕД МЕН ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ПОНАБИЕТЕ МАЛКО НАГЛЕЦИТЕ".

На 21 декември 2016 г. Балабанов споделя отново статия от "Блиц" с коментар: "ТЕЗИ СА ДЖИХАДИСТИ, КОЛКОТО АЗ СЪМ КОСМОНАВТ! ЕДИН ХУБАВ БОЙ И НЯМА ДА СЕ СЕТЯТ ЗА ДЖИХАД!"
Социалната мрежа Балабанов използва, за да критикува напуснали коалицията "Обединени патриоти" или в частност партия "ВМРО". Един от примерите е свързан с Костадин Костадинов от партия "Възраждане", който бе кадър на ВМРО и общински съветник във Варна. Той бе замесен в улична свада с лидера на "Воля" Веселин Марешки през 2014 г., когато последният бе задържан в ареста за 24 часа. Под медийна публикация от 5 май за това, че Костадинов ще излезе пред парламента на протест, коментарът на Балабанов е "НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ ДАДЕ ТЕЛЕФОНА НА МАРЕШКИ, ЗА ДА ГО ПОЧЕРПЯ, ЧЕ НАБИ ТОВА МЕКЕРЕ??".

Очевидно на новия зам.-министър се харесва много "боя" като начин на справяне с проблеми, които той приема за такива и с тези, които са на различно мнение.