вторник, 30 май 2017 г.

Митрополит Антоний уличи президентството в лъжа

Във връзка с възникналата ситуация с невключването на духовници в състава на делегацията на Президента на Р България за аудиенцията по повод 24 май, при Негово Светейшество папа Франциск, и появилите се твърдения в медиите, че това е изрично изискване на папския протокол, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний се срещна с монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари, папски нунций в България.

Ватиканът не се намесва в състава на държавните делегации, дошли на аудиенция при Римския папа, това заяви папският нунций в София монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари при срещата ни днес. Сред другите въпроси, които обсъждахме, беше и този за отсъствието на духовници - православни и католически в делегацията, срещнала се с папа Франциск на 26 май по повод Деня на славянската писменост и култура.

"От президентската администрация обясниха, че от Ватикана са поставили условие членовете на делегацията да бъдат само светски лица. За да бъдем коректни, трябва да заявя, че това явно не отговаря на истината. Подобни нелепи оправдания обаче внасят напрежение в отношенията не само между Българската държава и Ватикана, но и между БПЦ и Римокатолическата църква, което е недопустимо. Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ има дългогодишни добри отношения на уважение и сътрудничество с Римокатолическата църква, които се основават на честност, откритост и добронамерен диалог.

Смея да се надявам, че добрите отношения между Българската православна църква и президентската институция няма да пострадат от този инцидент и през следващата година представители на държавата и църквата заедно ще участват в срещата с папата в Рим по случай деня на нашата писменост и култура. Това единство на църковната и държавна власт в отбелязването на този значим за българската духовност празник не е формален протокол, но изпраща важно послание за това как разбираме делото на светите Братя и дали наистина сме техни наследници", коментира Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.