сряда, 17 май 2017 г.

Лозан Панов отива при Борисов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) и министър-председателят Бойко Борисов ще обсъдят продължаването на съдебната реформа, пише в съобщение на ВКС.

По молба на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов на 19 май 2017 г. (петък) от 8,30 ч. в сградата на Министерския съвет той ще се срещне с министър-председателя на Република България Бойко Борисов.

Двамата ще обсъдят взаимодействието между трите власти с оглед на последните събития в съдебната система, както и евентуални законодателни и конституционни промени, свързани с функционирането на Република България като правова държава, допълват от пресслужбата на върховния съд.

Лозан Панов вече опита безуспешно да инициира комисии при двама президенти - Росен Плевнелиев и Румен Радев, във връзка с проблемите в съдебната система, съответно - записите "Яневагейт" и срещата на главния прокурор, станала известна като "ЦУМ гейт".
Румен Радев днес му е изпратил и писмо, след като вчера отговори, че "не е разследващ орган".
Почти същото отговори през 2015 г. и Плевнелиев, след като съдия № 1 прецени, че са изчерпани всички възможности на задълбочена проверка на разговорите между Владимира Янева, Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки.

Общото между двата скандала е, че и в двата е замесено името на главния прокурор. От своя страна от държавното обвинение вече отговориха гневно на Панов с открито писмо. В инициираното обсъждане на темата "ЦУМ гейт" във ВСС пък Цацаров директно нападна Панов и Калин Калпакчиев с думите, че "на тази маса сценаристи няма. Има само хора, на които е възложено да изпълняват определени сценарии."

Той така и не е отговорил по същество на въпроси, свързани с фактологията около срещата.