вторник, 16 май 2017 г.

Първи екопротест при новата власт

Само 13 дни след като третият кабинет на Бойко Борисов пое властта, еколози се вдигат на протест срещу действията на парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Повод стана една от първите законодателни инициативи на новото Народно събрание - за промяна в Закона за опазване на земеделските земи, която дава още 3 години за застрояване на земите с променено предназначение.

Довечера пред Народното събрание ще се проведе протестна демонстрация под надслов "Черноморието отново под заплаха!". Началният час е 18:30.

В съобщение до медиите от "Зелените" посочват, че законопроектът е представен по "циничен начин" заради записаните мотиви, че е насочен към дребните собственици и семейства със среден и нисък доход.

Еколозите показаха и справка със заменки от 2010 година, която показва кой ще се облагодетелства от промените в Закона за опазване на земеделските земи. Сред списъка от заменени земеделски земи на обща площ 450 000 декара се открояват:
- 1761 дка до Сапарева баня на "Рила спорт" АД, оценена на 6 евроцента на кв. метър;

- 403 дка до резерват "Камчия" на "Райфайзен инвестмънт" - Виена, оценена на 7 евроцента на кв. метър;

- 1965 дка до връх Перелик в Родопите на СТЦ "Перелик", оценена на 14 евроцента на кв. метър;

- 101 дка край Бургас на "БВК-инвестмънт", оценена на 63 евроцента на кв. метър.

Голяма част от заменените имоти вече са с променено предназначение, но тъй като повече от 6 години не е започнало строителство, на 23 май 2017 г. трябва отново да станат земеделски земи. Именно за да се заобиколи тази норма, близките до властта олигарси са си поръчали експресно гласуване на закона, казват от "Зелените" в позицията си и допълват:

Зелените остро се противопоставяме на намеренията на „новите” управляващи да потъпчат както предишните победи на гражданското общество, така и своите обещания за превръщане на Корал, Иракли и Карадере в плажове за природосъобразен туризъм. Те са поели ангажименти към строителната мафия и са готови активно да съдействат за бетонирането на Черноморието и планините ни.

Протестът има и няколко искания:

1. Вносителите да оттеглят законопроекта.

2. Министерството на земеделието и храните да публикува справка за всички имоти, които ще възстановят земеделското си предназначение и да прогласи решенията за промяна на предназначението им за загубили правно действие.

3. Министерството на земеделието и храните да уведоми общините, на чиято територия се намират тези имоти, и да ги предупреди, че за тях не могат да издават разрешителни за строеж, преди да се извърши нова промяна на предназначението.

4. Министерството на земеделието и храните да уведоми Министерство на околната среда и водите, както и РИОСВ, на чиято територия има такива земи, за загубата на валидност на решенията за промяна на предназначението на земята и възстановяването на земеделското ѝ предназначение с оглед правилното процедиране на инвестиционни намерения на тези земи.