сряда, 10 май 2017 г.

ГЕРБ внесе първия си законопроект - за въвеждане на мажоритарния вот

Както обеща в началото на мандата, днес ГЕРБ внесе първия си законопроект за 44-ото Народно събрание и той е за промени в Изборния кодекс. Управляващите са въвели на практика дума по дума въпросите от референдума, въпреки че решение от съда за резултатите от него още няма.

Голямата промяна - мажоритарното гласуване - ще става в "два тура с абсолютно мнозинство", точно както гласеше въпросът, зададен от Инициативния комитет начело със Слави Трифонов. 31-те многомандатни избирателни района се превръщат в 240 едномандатни района (ЕИР) в страната, като във всеки партия, коалиция или инициативен комитет има право само на един кандидат.

Кандидат-депутатите ще се съревноват в новите ЕИР-ове за около 28 000 гласа, ако избирателите са колкото на последните парламентарни избори - 6 810 341. Ако никой не спечели 50%+1 гласа на първи тур, първите двама (или трима, четирима и повече, ако има равенство на гласовете) отиват на балотаж след седмица - както е на изборите за кмет и президент. На втори тур печели кандидатът с най-много гласове. "Абсолютното" мнозинство се оказа напълно обикновено.

Когато става дума за районирането, според ГЕРБ, най-редно е то да не се прави от управляващите, както е например в САЩ, а от независима политическа фигура - държавният глава, който има достъп до ресурсите на НСИ, ГРАО и Информационно обслужване, които трябва да вършат тежката експертна работа. А президентът само ще издаде указ, който начертава изборната карта на страната.

В редките случаи, в които и на втори тур има равенство, се провеждат частични избори само в един район. Ако пък депутат бъде избран за министър, мястото му в Народното събрание остава празно до края на мандата - концепция, която противоречи на Конституцията. Тя изисква НС да се състои от 240 народни представители.

Причината за това е в естеството на мажоритарния вот - сега ако депутат стане част от кабинета, на негово място влиза следващия в листата на партията. В ЕИР обаче партията би имала право само на един кандидат - и следващият с най-много гласове би бил някой от друга партия. Така управляващите ще губят депутатски места, но поне опонентите им няма да печелят. Видно е обаче, че всеки депутат, който бъде избран на друга длъжност, ще намалява мандатите на управляващите сили.

За разлика от предишни идеи за мажоритарен вот, избирателите в чужбина няма да имат собствени едномандатни райони или депутати - те ще гласуват по постоянен адрес в България, и то след регистрация за вота 1 месец преди изборите. От ГЕРБ обещават, че гласуването за тях ще е улеснено от електронното и машинното гласуване, макар и двата алтернативни вида гласуване все още да не се прилагат напълно на избори у нас - камо ли зад граница.
В края на законопроекта - в Преходните и заключително разпоредби, е очакваното намаляване на партийните субсидии от 11 лв на 1 лв за глас. Обещанието на Борисов да ги направи 0 лв - тоест да ги премахне, явно остава популистко изказване.

Въпреки заявките на ГЕРБ, няма никакви промени по отношение на задължителното гласуване - тоест то продължава да стои в Изборния кодекс, но при липса на каквато и да е санкция при нарушаването му е на практика символично.