сряда, 3 май 2017 г.

Парламентът отказа да създаде временна комисия за магистралите

Парламентът отхвърли предложението на БСП за създаване на Временна комисия за проучване на строителството на магистрали и пътища,. 93-ма депутати бяха "за",  101 "против", а 25 се въздържаха.

Гласуването бе предшествано от дълъг дебат. В него ГЕРБ заявига, че няма да подкрепят предложението, защото така парламентът ще изземе функции от други органи. От БСП пък се аргументираха, че искат повече прозрачност при установяване на нередностите при строителството.

"Нека да оставим контролните органи да си свършат работата, а не да превръщаме парламента в другарски съд"

Това заяви Теменужка Петкова (ГЕРБ). Според Ивайло Московски в парламента няма експерти, които биха могли да дават оценка на сттроителството на магистралите. Той допълни, че тази комисия в някаква степен ще обезсмисли контролните органи за разходване на средства.

"С комисията за магистралите от БСП искат да обърнат ефекта в дефект", заяви Данаил Кирилов.
Според него задачата на БСП е ясна и  прозрачна. - да внушат в общественото пространство, че нещо не е наред. Кирилов припомни, че служебното правителство е имало три месеца, за да събере достатъчно доказателства и да се обърна към съответните институции. А парламентът не трябва да измества прокуратурата.

"Изграждането на инфраструктура в последните години винаги е било олицетворение управлението на ГЕРБ", заяви Александър Ненков.
Според него ГЕРБ няма от какво да се притеснява, защото става дума за един от най-големите успехи на партията.  А БСП искала да извлече политически дивиденти със създаването на такава комисия.