събота, 20 май 2017 г.

Мария Габриел с преференциален наем от Софийска община

Бъдещият еврокомисар и два мандата евродепутат Мария Габриел се е уредила с наем на луксозно общинско жилище на четири пъти по-ниска цена от пазарната.

Договорът за апартамент на ул. Никола Вапцаров 25 в Лозенец е сключен през октомви 2010, когато Мария Неделчева вече е евродепутат с 30 000 лв. месечен доход.

 През май 2013 г. тя е напуснала жилището, съобщиха от Пресцентъра на ГЕРБ в отговор на въпроси на Биволъ.

Става дума за апартамент от 128 кв.м, собственост на скандалната фирма „Заводпроект“, която се прочу покрай делото за източване на Софийски имоти.

За да заобиколи прякото наблюдение на разпорежданията с имоти от страна на общинарите, „Софийски имоти“ ползва собствената си фирмата „Заводпроект“, на която са прехвърлени чрез заменки апетитни апартаменти в най-елитните квартали на София.

Младата евродепутатка от ГЕРБ Мария Неделчева става наемател на 1 октомври 2010 г. Според обясненията на Габриел, апартаментът е бил „на шпакловка“ и договорът е предвиждал да бъдат извършени довършителни работи, а цената на наема е била определена от лицензиран оценител. 

В специализираните сайтове за имоти обаче се открива, че наемите в Лозенец в този период са били в диапазона 1400 – 1600 лв. или до четири пъти по-високи.

Тази значителна разлика, както и фактът, че софийска община е управлявана от партия ГЕРБ, а Неделчева е евродепутат от същата партия пораждат съмнения за възползване от служебно положение и конфликт на интереси.

Разликата между пазарната цена на наема от около 1500 лв. средно и заплащаните от евродепутата Неделчева 400 лв. за 32 месеца възлиза на близо 35 000 лв., което не е малка сума. От нея трябва разбира се да се приспаднат разходите по довършителните работи, за които не е ясно какви са и защо изобщо Габриел е трябвало да ги извършва, ако е ползвала апартамента само за склад.

По-притеснителното е, че в имотните декларации на евродепутатите има графа, в която да се запишат такива помощи в натура и финансов интерес. В декларацията на Мария Габриел от 2012 г. тя е празна.