петък, 19 май 2017 г.

Лозан Панов нарече реформата "мимикрия"

Премиерът Бойко Борисов се оказа твърде ангажиран заради събитие в Хитрино и фино плъзна председателя на ВКС Лозан Панов да обяснява плодовете от днешната среща само с двете министърки - на външните работи и правосъдната реформа Екатерина Захариева, и на правосъдието Цецка Цачева.

Това стана под почти непрекъснатите крясъци на корпулентните медии, строени до микрофона и от друга страна - опитите на ресорните съдебни репортери да зададат въпроси, провиквайки се от залата.

В краткото си изказване Панов повтори думата "дълбочина" на реформата няколко пъти и обобщи, че ще работи да се върви към нови конституционни промени. Той заговори за безконтролна власт:

За мен очевидно е, че темата с конституционни и законодателни промени трябва отново да бъде поставена. И да кажем, че без реформи в прокуратурата такава дълбочина в реформата не може да се случи - обяви Панов след срещата.

Дадох примери с различни казуси - "Костинброд", подслушването на премиера в неговия дом, КТБ, ЦУМ-гейт, които сочат на това, че всеки трябва да носи отговорност и да има механизми за носене на тази отговорност, визира той явно държавното обвинение.
След което повтори, че темата само се измества, ако се твърди, че има личен конфрикт с Филчев или Цацаров, или друг.

И изречението, с което вбеси двете министърки на Борисов:

В дълбочина съдебната реформа трябва да бъде направена - всяка мимикрия на реформа, съжалявам, но води до неверие в правосъдието.
Екатерина Захариева почти го прекъсна:

Кабинетът никога не се е опитвал да прави мимикрия на реформа.

Ние няма да симулираме реформи, мимикрия и там, каквото употреби г-н Панов, каза тя ядовито.
Иначе отби темата, че конституцията е изменяна 4 пъти само в частта ѝ за съдебната власт и заговори за намаляване на паламентарната квота във ВСС, промени в НПК и други важни работи.

Цецка Цачева каза, че апелира Панов да представи конкретни текстове за законови промени, т. е. какво разбира под "дълбочина" на реформата.

Тя също не се съгласи с определението "мимикрия".

Само с понятия бланкетни, с общи формулировки ние рискуваме да останем там, където сме в момента.
Правосъдната министърка, от една страна, заяви, че "няма магистрат и няма власт, която да е недосегаема", от друга - напомни, че се работи парламентът да привиква и да изслушва всички, а от трета - че била съгласна с казаното от Лозан Панов, че това са... само контролни функции.

При тотална какофония към 10,50 ч. - почти 2 часа след началото на срещата, тримата напуснаха фоайето на МС и спряха да отговарят на въпроси, защото журналистите крещяха един през друг.

Ще продължавам да настоявам за среща с президента, ако наистина е загрижен за съдебната реформа. Нямам отговор от него по втората част от писмото ми – за иницииране на конституционни промени.
Това каза по-рано на влизане Лозан Панов.
Панов поиска да се види с министър-председателя за продължаване на реформите в съдебната система "в дълбочина" - според думите му тази сутрин.

На въпрос дали ще обсъдят ЦУМ-гейт с Борисов, той каза, че случаят е показателен с липсата на институционална реакция.

Панов заяви още, че срещата му с министър-председателя е само първата - предстоят и такива с паламентарно представените партии.