вторник, 16 май 2017 г.

Тръмп разкрил свръхсекретна информация пред Лавров

Доналд Тръмп е предал свръхсекретна информация на руския външен министър Сергей Лавров по време на срещата им в Овалния кабинет на Белия дом миналата седмица, разкрива "Вашингтон пост".

Бивши официални лица от администрацията потвърдиха пред Си Ен Ен, че наистина президентът е дал на руския дипломат и на посланика в САЩ Кисляк класифицирана информация.

Разузнавачи разказаха пред тв канала, че Тръмп не е разкрил директна информация, но е направил така, че сега Русия би могла да се добере до тайни от най-висша степен за САЩ. Думите на Тръмп са шокиращи защото подсказват как САЩ събират и получават информация, свидетелства източник на вестника, който разполага със съдържанието на разговора.

"По никое време президентът Тръмп не е дискутирал източници или методи на разузнаването, нито военни операции, които вече не са известни на широката публика", обяви съветникът по национална сигурност Маккастър. "Бях през цялото време на разговора и нищо такова (издаване на тайна информация - б. р.) не се е случвало", допълни той.
Държавният секретар Рекс Тилърсън също опроверга информацията на "Вашингтон пост".

Изданието твърди, че Тръмп е разказал детайли на Лавров и Кисляк от американското разузнаване по въпроса как терористичната групировка "Даеш" може да използва лаптоп като бомба по време на самолетен полет. Информацията е получена от партньорска шпионска служба на Щатите, която не е давала разрешение тя да се споделя с друг, особено с руските служби, пише "Вашингтон пост". Освен това тази секретна информация не е била споделена дори и с партьорските служби на Вашингтон.

"Разкритието на тези данни от Тръмп е поставило под заплаха изключително важен източник на информация за "Даеш", твърдят шпиони пред "Вашингтон пост".
Тръмп се похвалил пред Лавров и Кисляк, че разполага с огромна мрежа от разузнавачи, които всеки ден му докладват. Той обяснил какви вреди могат да нанесат при атака терористите и дори назовал името на град, който е под контрола на "Даеш", в който партньорът на САЩ действа и е открил новата заплаха. Президентът споделил още какви мерки са предприели Щатите, за да предотвратят опасността от използването на лаптопи в самолети, както и за военни операции в Ирак и Сирия, готвени от Пентагона.

Веднага след разговора администрацията на Белия дом се обърнала за помощ към ЦРУ и Агенцията по национална сигурност, за да бъдат ограничени бедите, които биха били настъпили в следствие разкритите детайли от Тръмп, съобщава "Вашингтон пост".

Новият скандал идва на фона на уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми и разследването на хора от екипа на президента за връзки с Кремъл.