понеделник, 12 юни 2017 г.

Над 1500 задържани в Москва и Санкт Петербург на протест срещу корупцията

Опозиционният лидер Алексей Навални бе арестуван в Москва пред дома му още преди да отиде на митинга против корупцията, който е организиран днес в 180 града на Русия, съобщи Нюз.Ру.

Съпругата на Навални Юлия е пуснала новината в туитър. Преди да бъде качен в полицейската кола, Алексей й казал да обяви, че плановете за митинг на улица "Тверска" не се променят.

Първоначално шествието бе планирано да се проведе на проспект "Академик Сахаров". Организаторите получиха съгласието на властите. Вчера обаче Навални обяви, че протестът ще бъде на централната улица "Тверска". Градсата управа не се съгласи, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че промяната е провокация.

Над 1500 са арестуваните в Москва и втория по големина град Санкт Петербург. Според
очевидци полицаи и командоси издърпват хората от тълпата, дори те да не носят никакви плакати. Макар да не оказват съпротива, опозиционерите биват налагани жестоко с палки.
На Пушкинския площад бе задържан опозиционерът Иля Яшин.
Той и десетки други били откарани в Крансопресненското отделение на МВР. Там обаче отказали да ги приемат, тъй като арестът бил вече прлетъпкан. Активистите били откарани на друго, неизвестно засега място.
Няколко десетки хора бяха задържани днес и в други руски градове.

Протестите бяха свикани за Деня на конституцията, който се чества днес. Първи излязоха на улицата активисти в Алтай, Сибир, Далечния изток и автономната република Татарстан. Очакват се демонстрации в 180 града в цялата страна.

На мушката на протестиращите е премиерът Дмитрий Медведев, когото те наричат Димон. Повод е филм на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на блогъра опозиционер Алексей Навални, разпространен на 2 март. В него се твърди, че премиерът получил подкупи в размер над 1 милиард евро и се сдобил с несметни богатства.

Разкритията доведоха до най-големите от години насам протести в Русия. Те се състояха на 26 март. Само в Москва бяха арестувани над хиляда души, сред които Навални. Той бе осъден на 15 дни административен арест и глоба от 20 000 рубли (323 евро).

В град Благовешченск е арестуван опозиционер, излязъл на централния площад "Ленин" с плаката "Русия без корупция". По-късно бяха задържани още няколко демонстранти.

В Новосибирск полицията арестува протестиращ с дрон.

Казаци във Владивосток излезли срещу опзиционерите и започнали да ги обиждат и заплашват. Те извадили камшици и демонстративно ги размахвали. Очевидци твърдят, че казаците били доста пияни. Там са арестувани 10 протестиращи. Сред тях е депутатът от Думата Максим Шинкаренко, един от най-близките хора на Навални.

Властите в Казан - столицата на Татарстан, разрешиха шествието, но само при условие, че то бъде проведено в 7 часа сутринта и в покрайнините на града. Въпреки ограниченията там се стекоха близо 400 души.

Видео



Няма коментари:

Публикуване на коментар