сряда, 14 юни 2017 г.

16 топ юристи искат оставката на леля Цецка

"Според българския Закон за нормативните актове, законопроектите подлежат на задължително обществено обсъждане. Независимо от това дали споделяме конкретните предложения за промени, ние не виждаме кой друг, ако не съдиите, са компетентни да формират мнение и предлагат промени в тази област, както и да участват активно в обсъждането им. Намираме за крайно неуместно изказването Ви, че „ако иска промени, г-н Панов следва да се кандидатира за депутат”.

Това пишат 16 известни български юристи в отворено писмо до правосъдния министър Цецка Цачева. В него е посочено и качеството ѝ на председателстващ ВСС, а поводът е тв интервю на Цачева, в което тя призова председателя на ВКС Лозан Панов да се кандидатира за депутат, ако искал нещо да променя в законодателството.

По този повод те пишат на Цачева, че възгледите й за "разделението на властите и тяхното взаимно възпиране, за върховенството на закона и независимостта на съда изглежда не съответстват в пълна степен на смисъла, който съвременното демократично общество придава на тези понятия". Освен това й намекват, че колежката й Екатерина Захариева говори друго в чужбина и дори напомнят осъдително решение на ЕСПБ срещу Унгария.

"По наше убеждение, ролята на министър на правосъдието е да свързва изпълнителната и съдебната власт, а не да ги противопоставя, или да злепоставя представители на коя да е от тях, а ролята на Висшия съдебен съвет, който Вие председателствате, е да осигурява и брани независимостта на съдебната власт, а не да пренебрегва мнението и достойнството на нейните представители.

Като считаме, че публичните Ви изявления са несъвместими с тези функции,

НАСТОЯВАМЕ ЗА НЕЗАБАВНАТА ВИ ОСТАВКА", казват юристите.
Сред тях личат имената на Здравка Калайджиева - доскоро съдия от България в Страсбург, преподавателите по право Станислав Костов и доц. Кристиян Таков , адвокат Ина Лулчева и др.