неделя, 4 юни 2017 г.

Атентатът в Лондон: 6 убити, 30 ранени

Шест души бяха убити късно снощи, а поне 30 ранени при терористичната атака в Лондон. Нападенията бяха на "Лондон бридж" и "Бороу маркет".

Полицията застреля трима терористи. Единият е бил с колан, натъпкат с екзплозиви на кръста.

Голямата част от ранените са с рани от нож. Десетима пострадали са в критично състояние. Все още никой не е поел отговорност за кървавата баня.

Първо ван се е врязал в пешеходци на известния "Лондон Бридж" (Мостът на Лондон - б.р.) в английската столица около 1 часа българско време в неделя, съобщи Би Би Си. Полицията потвърди по-късно и за второ нападение с нож на Бороу маркет.

Скотланд ярд обяви чак към 3 ч българско време, че двете нападения са терористични атаки. По-рано силите на реда говореха за "инцидент" и казваха, че "жертвите са повече от една". 
Премиерката Тереза Мей свика спешно заседание на правителството, което се проведе през нощта. По време на министерската сбирка Мей е изразила становище, че "инцидентът в Лондон вероятно e терористична атака". Чак след това и от Скотланд ярд обявиха, че става въпрос за координиран атентат.
Кървавата атака става само дни преди извънредните избори във Великобритания, които са на 8 юни.

Имаше и трети инцидент - в Южен Лондон, но той не бил свързан с атаките, съобщи полицията.

Малко след  1 часа българско време и 11 ч местно - около 40 минути след случилото се, полицията в Лондон съобщи за атаките. Районът на Лондон Бридж и Бороу маркет бяха напълно отцепени, движението беше спряно, въоръжени сили на реда и десетки линейки  и полицейски коли се струпаха в района.
Свидетели твърдяха пред Би Би Си и Си Ен Ен, че са видели "5-6 души на земята" на моста, а след като белият ван е минал през пешеходната част са се чули и гърмежи от автоматично оръжие. Нападнати са били хора с хладно оръжие в ресторант на близкия до моста "Бороу маркет".
Очевидно става въпрос за съгласувана атака на няколко места в центъра на Лондон. Нападението  напомня на атентата в Париж, когато бе взривена бомба пред стадион, после бяха убити хора с автоматична стрелба в ресторант и бяха взети заложници в концертната зала "Батаклан", където бяха избити над 80 души преди командосите да се намесят.

Само преди няколко дни в Манчестър бе извършен кървав атентат, при който загинаха 22-ма души в края на концерт на Ариана Гранде. Тази неделя тя прави ново шоу с благотворителна цел за събиране на пари за пострадалите от атентата.