четвъртък, 1 юни 2017 г.

Зоран Заев се закле като премиер на Македония

Македония вече има ново правителство, оглавявано от лидера на СДСМ Зоран Заев. Развръзката на политическата криза идва 6 месеца след предсрочните избори и след бунт в сградата на Събранието в Скопие в края на април.

Депутатите одобриха новия кабинет с 62 на 44 гласа около полунощ. Петима народни представители се въздържаха, а девет отсъстваха. Зоран Заев се закле като премиер веднага след вота, съобщава БТА.

Това е първото правителство в Македония, в което не участва партията на Никола Груевски ВМПРО-ДМПНЕ през последните 11 години.

Зоран Заев състави коалиция с две партии на етническите албанци, за да контролира 62 от местата в 120-членния парламент. Неговата партия се класира втора на изборите през декември, след ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, който също не успя да спечели мнозинство.

Съгласно коалиционното споразумение девет от министерските кресла са заети от представители на етническите албанци. Министерствата на икономиката, на правосъдието и на европейската интеграция са сред тях.

Заев обеща да се съсредоточи върху икономиката, да засили държавните институции и да ускори процеса на присъединяване към ЕС и НАТО. Той иска да започне преговори с ЕС и НАТО възможно най-скоро.

Заев избра за външен министър бившия преговарящ с Гърция Никола Димитров. Радмила Шекеринска, бивш министър на европейската интеграция, ще бъде министър на отбраната. Правителството на Заев има общо 26 членове.