неделя, 11 юни 2017 г.

Тръмп отлага посещение в Лондон, щели да протестират срещу него

Доналд Тръмп е казал на Тереза Мей по телефона, че не иска да осъществи държавно посещение в Обединеното кралство, преди британското общество да започне да подкрепя неговата визита, съобщи „Гардиън”.

Президентът на САЩ е казал, че не иска да пристигне, ако ще има масови протести. С това на практика той замрази плановете за посещение.

Телефонният разговор бил проведен в последните седмици, твърди съветник от „Даунинг стрийт”, който е бил в стаята. Според него, думите на Тръмп изненадали Мей. Този разговор всъщност обяснява защо толкова малко се говори за това посещение.

Тереза Мей покани Доналд Тръмп седем дни след встъпването му в длъжност през януари. Тя бе и първият чуждестранен лидер, който посети Белия дом. На съвместната пресконференция след това тя предаде поканата от кралица Елизабет към Тръмп и съпругата му Мелания да осъществят държавно посещение по-късно през годината и изказа „радост, че президентът прие поканата”.

Много висши дипломати коментираха, че поканата е предварителна, но и не може да бъде оттеглена.

Посланикът на САЩ в Лондон влезе в конфликт с президента тази седмица, като поздрави кмета Садик Кан за силното лидерство по време на атентатите на „Лондон бридж” и „Бороу маркет”.  Няколко дни по-рано Тръмп разкритикува Кан и цитира погрешно посланието на кмета на Лондон към гражданите – да не се тревожат от засиленото присъствие на въоръжена полиция.

Офисът на Кан отбеляза грешката на Тръмп, но малко по-късно президентът отговори като обвини кмета на Лондон в „жалко извинение”. Тогава Кан призова правителството да отмени поканата към Тръмп. Все още няма дати за това посещение.