петък, 2 юни 2017 г.

Депутатите на Марешки - мрежа от бизнес, приятели и интереси

От всички 12 депутати от партията на Веселин Марешки "Воля", само един не е свързан с бизнеса му или не е в семейни връзки с ключови личности от мрежата на аптечния бизнесмен, показва проверка на "Дневник". Това е Нина Пейчева Миткова. Всички останали са негови служители и/или съдружници, показа проверка в Търговския регистър и декларациите им за конфликт на интереси, които са попълнени усърдно.

Депутатът Боряна Любенова Георгиева, която скоро ще навърши 30 години, е декларирала задължение към "Варнафарма" ЕООД от 251 279 лв. за покупка на жилище. Компанията е управлявана от съпругата на Марешки - Светлана Александровна Марешка, а е собственост на "Варнафарма – М", която се управлява от майката на бизнесмена Веска Спасова Марешка. Самият Марешки е съсобственик.

До 19.04 Георгиева е била съуправител и съсобственик на 50 % от "Варна Стар" ООД с Антон Василев Стоев и в "Болид 7" ООД с Олег Александрович Иванов.

Самият Веселин Марешки

Самият Веселин Марешки, който е заместник-председател на парламента, е солидарен длъжник за над 17 млн. лв., според декларацията му по Закона за конфликт на интереси. 10.69 млн. лв. той дължи по два заема на Юробанк (България), има и кредитна карта от Първа инвестиционна банка за 10 хил. лв. Останалите 9 заема са към Българо-американската кредитна банка. Отделно Марешки е поръчител за 53.13 млн. лв., като два от заемите са в "Юробанк", а останалите 6 в ДСК.

Марешки е декларирал таблица със 133 лица и фирми, към дейността на които има частен интерес. Осем от тях са партии, сдружения и фондации. Останалите са фирми, като голямата част от тях стопанисват аптеки. На фирмения сайт "Аптеки Марешки" се рекламират над 300 аптеки в над 140 населени места

Пламен Трифонов Христов, който беше водач на листата в Плевен е бил в съвета на директорите на "Хигия-транс" заедно със Светлана Марешка и Трифон Христов Трифонов, като последният е едноличен собственик на капитала и беше кандидат-депутат в Габрово и Варна. Като представител на фирмата е вписан Веселин Веселинов Марешки - син на лидера на "Воля".

До 2010 г. Пламен Христов е бил управител и съдружник във "Варнафарма Холдинг" ООД, която сега е собственост на Веселин Марешки, Александрина Веселинова Марешка и Веска Спасова Марешка.

Пламен Христов подобно на Веселин Марешки има креди в "Юробанк" - за 285 хил. лв и кредитна карта с лимит до 10 хил. лева.
Съпругата на Пламен Христов - Полина Цветослaвова Цанкова – Христова също е депутат. Тя водеше листите в Плевен и Перник.

Андон Димов Дончев е сочен за дясната ръка на Марешки. До 20.4.2017 г. той е собственик на "Пейнековафарма", която е прехвърлена на Мария Максимовна Добрякова. До 10.11.2010 г. компанията е била номинална собственост на депутата от "Воля" Гергана Желязкова Стефанова, тогава с фамилия Славова и водача на листата на партията на Марешки в Кърджали Дилбер Вейсалова. Седалището на фирмата е във Варна, в сградата на Медицински център "Младост". Марешки е съсобственик на центъра.

Подобна е и историята на "Комфортфарма" ЕООД. Дончев е бил управител на компанията с адрес в същия център във Варна до 20 април тази година, когато става депутат и е заместен от Добрякова, като до януари 2012 г., управители са били и Гергана Стефанова и Дилбер Вейсалова. Добрякова през април 2017 г. става и собственик на "Комфортфарма", като до тогава собственик е бил Дончев, а преди него такива са били и Стефанова и Версалова. Според Търговския регистър Дончев е бил мениджър или собственик на 16 фирми, съдържащи "фарм" в името си.

Гергана Желязкова Стефанова е съдружник с Марешки в "Маримекс 2003" ООД и притежава 8 фирми с "фарма" в името си, като до април е била и техен управител. На 28 април обаче управлението им е поето от Калинка Славова, която бе втора в листата на "Воля" за Враца и шеста в листата за 23 МИР в София на парламентарните избори от 26 март. Според сайта "Флагман" Калинка Славова е майка на Гергана Желязкова.
Слави Дичев Нецов беше водач на "Воля" във Враца и Монтана. Той е бил сътрудник на ДС към управлението на МВР в Бяла Слатина от 1983 до 1990 г. Работил е под псевдонима Лада. Дъщерята на Нецов - Геновева Нецова беше трета в листата на "Воля" в Пловдив. Тя е един от директорите на " Фармахолд" АД, заедно със Светлана и Веселин Марешки.

Албена Владимирова Найденова е била собственик и управител на "Фарма респект" ЕООД, регистрирана в София, до 17.09.2013. Тогава компанията е прехвърлена на Биляна Василева Маринова, която беше на четвърто място в кандидатдепутатската листа за Софийска област на "Воля". Найденова е известна и "като лелята на Марешки" и беше назначена в Изпълнителната агенция по лекарствата при предишното правителство на ГЕРБ и разпореждаше кой инспектор да проверява конкурентите на аптеките

Кристина Николова Таскова не излиза като собственик или мениджър в Търговския регистър. От решение на Столичния общински съвет от 28 юни 2010 г. се вижда, че тя е подписала споразумение за разсрочване на близо 2 млн. лв. задължения на Първа многопрофилна болница за активно лечение към "Хигия" ЕАД. Дни по-късно "Хигия" става официално собственост на "Фармахолд" ЕООД, която се представлява от Веска Марешка, а се управлява от майката на партийния лидер – Светлана Марешка, заедно с Росица Веселинова Великова, която към момента на подписването на споразумението е била номинален собственик. Три години по-рано подписът на Таскова стои и върху годишния финансов отчет на "Добричфарма", която също е семейна собственост на Марешки.

Дора Стоянова Христова, до април тази година е била управител на "СИТИ" ООД, която без изненади е собственост на Веска и Светлана Марешки. Тя е един от главните счетоводители на фирмите на Марешки и влезе в парламента от Видин.

В парламентарната група поне има един юрист - адвокатът на Марешки по наказателните му дела Симеон Георгиев Найденов.

Нина Пейчева Миткова видимо няма бизнес или семейна връзка с фарма империята на Веселин Марешки. Тя е съпруга на Максим Митков Митков, който е собственик на холдинга MAXEUROPE, който е един от най-големите производители на велосипеди в България. Твърди се, че Митков е приятел с Марешки.