четвъртък, 22 юни 2017 г.

„Мерцедес“ не е съгласен с прокурорите, че болтовете падат сами

Болтовете на гумите на автомобилите „Мерцедес“ не могат да се развиват сами, освен ако не са предварително разхлабени. Разхлабването е възможно само ако са манипулирани умишлено или ако има човешка грешка. Никога досега „Даймлер“ не е изтеглял от пазара коли заради подобен дефект.

Това е есенцията от становището на „Силвър стар“, официален представител на марката у нас, изпратено до „Сега“. Отговорът на компанията е въз основа на въпроси на в. „Капитал“ дали е възможно болтовете сами да се развият, както твърди прокуратурата по повод случая с колата на НСО, която возеше Лозан Панов.

Председателят на Върховния касационен съд съобщи преди 10-ина дни след среща с президента Радев за инцидент с колата на НСО, която го вози – липсвали крепежни болтове на задната гума. Прокуратурата претупа проверката и отказа да разследва съмнителните обстоятелства. В понеделник военният прокурор Спас Илиев отказа да разследва случая, защото според заключението на експертите имало две вероятности: или неравностите по пътя са предизвикали разхлабването на болтовете, или шофьорът от НСО да ги е развил. Категорично нямало информация за намеса на трети лица. Именно допускането, че болтовете са паднали заради дрифт на място, неравностите и острите завои, стои в основата на отказа за разследване.

Позицията на фирмата, че болтовете не могат да се развинтят от само себе си, се разминава рязко с цитираната уж дословно от прокуратурата експертиза на инж. Б.К.В. – ръководител на сервиз на официалния представител на „Мерцедес“ за България. В прокурорското постановление неговата теза е представена наопаки: „Възможно е по време на движение по път с неравности и множество остри завои и в резултат на нараняване целостта на главината от вибрациите болтовете да се разхлабят и саморазвият до изпадане.“ Така се внушава, че гумите на „Мерцедес“ могат да изпаднат при всяко по-екстремно шофиране по лош път.

Пред „Капитал“ шефът на сервиза категорично е отрекъл да е твърдял подобно нещо, „защото най-малкото не е логично“. „При смяна на гумите е възможно болтовете да не са стегнати със зададения от производителя момент на стягане и да се разхлабят от вибрацията на колелото“, категорични са от „Силвър стар“. По-късно от пресофиса на фирмата заявиха пред „Сега“, че не са отправяли критики към прокуратурата, но че поддържат твърдението си, че болтовете не могат да паднат от само себе си.

Прокуратурата вчера остави без коментар скандала с „Мерцедес“.

1 коментар:

  1. На Лизания Пантоф са му разхлабени болтовете в главата от движение по разбити пътища. Какво прави там, та му се раздрънкаха тенекиите на кухата лейка?

    ОтговорИзтриване