сряда, 28 юни 2017 г.

Дъщеря на свирепия филипински президент и инстаграм звезда

Президентът на Филипините Родриго Дутерте е наричан жесток и безскрупулен и често е обвиняван от международните организации за потъпкването на човешките права в страната, заради безнаказаното избиване на наркотафиканти и наркозависими. Неговата политика на "война срещу дрогата" отне живота на хиляди филипинци.

Масовите убийства, извършвани от паравоенни под протекцията лично на президента привлече вниманието на Международния наказателен съд, който се закани да разследва филипинския президент за престъпления срещу човечеството.

За разлика от баща си 39-годишната дъщеря на Дутерте - Сара - изглежда много забавна личност.

Тя е кмет на Давао, най-големият град на остров Минданао и често "управлява" чрез социалните медии.

А нейният Instagram-акаунт е буквално хитов.
В биографията си в социалната медия, тя се описва като "Победител на "Наградите Грами" за песен на годината".

Сред котенца, цветенца, мемета - и картечници! - @indaysaraduterte публикува различни неща и за града, които се виждат от 277 000 последователя.

На 25 май Сара пуска правила за придвижване в Давао, в който живеят 1.6 млн души, след като нейния баща обяви "военно положение" на целия остров, с цел "борба срещу ислямистките бунтовници".
Силно рестриктивните правила някак не се вписват в нейния иначе доста мил профил. Но с това изненадите не приключват.

На 6 юни Сара поства "невинна" снимка на картечница и написа "Препоръчано ми беше да съм готова за всичко, затова слизам долу с това бебе? Минданао никога няма да е същият отново?"

Или както пише изданието Outline, да прекараш време в акаунта на Сара Дутерте може да е много объркващо за всеки, който не познава Филипините.

Първо - Филипините са под много силно американско културно влияние. САЩ са владели архипелага между 1898 и 1946 година и това все още се усеща навсякъде - президентът Дутерте например говори на народа си предимно на английски. Но независимо, че културно Филипините и САЩ си приличат много - политически и икономически нямат нищо общо.

Акаунтът на Сара Дутерте ясно показва тези две реалности. В един момент тя демонстрира, че е много наясно с английския интернет сленг и меме-културата, а в другия - защитава баща си, когато атакува пресата на себуано - говоримият език в тази част на Филипините.


Няма коментари:

Публикуване на коментар