петък, 2 юни 2017 г.

Деница – от сервитьорка, през криминални обвинения, до зам.-министър на правосъдието

От днес българските граждани имат две нови зам.министърки на правосъдието – Велина Тодорова и Деница Вълкова-Петкова, назначени със заповед на премиера Бойко Борисов. Второто име е знаково за Бургас и региона, тъй като се свързва с редица криминални деяния – опит за убийство, отвличане, палеж, както и с произнасянето на поръчкова присъда срещу журналист, който наскоро бе реабилитиран от Европейския съд за правата на човека.

Биографията на новата зам.министърка Деница Вълкова-Петкова е достойна за написването на роман с множество сюжетни линии от ъндърграунда на Бургаския регион, разказва бургаския сайт besove.bg.

Бърза кариера по линия на свекърва

Първият й съпруг е адвокат Тодор Христов, който син на най-влиятелната жена в Бургас - председателката на Окръжния съд Дора Христова. Среща я в дискотека „Ла пиаца“, известна в годините на прехода като долнопробен вертеп. Там тя работи през нощта като сервитьорка. Тогава Деница е на 20 г. Сключват брак почти веднага – през 1992 г. Сватбата дава шеметен старт в живота на снахата на г-жа Дора Христова. Тя завършва право в Бургаския свободен университет през 1997 г. и се записва в историята на българското висше образование като първия дипломант на този университет, назначен в правосъдната система. Това става през 1998 г. Дотогава ВСС отказва да назначава кадри в следствието, прокуратурата и съда, произлезли от частния вуз БСУ, поставяйки под съмнение легитимността на раздаваните от него дипломи. Деница Христова е назначена като съдия в Районен съд-Карлово благодарение на контактите на свекърва си Дора Христова, които по това време са на всички нива в съдебната система. Самата бивша свекърва все още не е прекратила адвокатската си практика и днес може да потвърди това, както и последвалите събития от краткия семеен живот на сина й с Деница. Само след няколко месеца снахата е уредена в Районния съд в Поморие и набързо после в Районния съд в Бургас.

Опит за убийство на съпруга й

Със същата скорост – за по-малко от две години тя вече седи в кабинет в Окръжния съд на Бургас и е дясна ръка на новата окръжна шефка Събина Христова. Бързото изкачване по стълбата нагоре обаче я “замайва” и в този период – около 2001-2002 г. Христова иска развод и отвежда при родителите си в ж.к. „Славейков“ 3-годишният им син Виктор, тъй като, по думите на съпруга й, той вече бил неподходящ за нея. Започва тежко бракоразводно дело. Бащата непрекъснато получава отказ да види детето си. Докато се стига до опита за убийството му през юни 2003 г. Тогава той получава куршум, докато се прибира в семейното жилище на ул.“Кл.Охридски“ в центъра на града. Срещу него е стреляно от разстояние 5 метра, уцелен е в коремната област между бъбреците и белия дроб, в дясната ръка и в бедрото. Рикоширало парче олово се забива в кожената врата на съседния апартамент, в който живее директорът на бургаската опера - диригентът Иван Вульпе. Скандалът е огромен. В града на всеки втори от подземния свят е известно името както на поръчителя на стрелбата, така и на самия извършител. Името на посредника също е известно. В полицията са разпитани няколко влиятелни фигури – някои от които от съдебната система, но до разплитането на случая не се стига. Тогава

Тодор Христов посочва директно името на бандита

и твърди, че е от близкото обкръжение на бившата сервитьорка и съпруга. Дава показания и за друго покушение преди опита за убийство, за което е мълчал – друга мутра от града е счупила ръката на майка му Дора с предупреждение, че ще я убият, ако не престане да води дела за попечителство на внука си.
Майката и синът Христови нямат шанс да бъдат чути, въпреки че уведомяват в подробности ВСС за случващото се в семейството им в периода 2002-2003 г. В този период разведената вече Деница Христова връща бащината си фамилия Вълкова и тръгва с охрана от цивилни ченгета, поставени пред дома й и пред детската градина. Има право, тъй като е магистрат. Срещу екссъпруга си съдия Вълкова подава над 10 жалби в прокуратурата - за телефонни и директни заплахи с убийство и че ще отвлече сина им. След стрелбата по него той пък предупреждава, че тя е единственият човек, който има нужда от смъртта му, тъй като е много богат – с хотел в Слънчев бряг върху наследствена земя, два апартамента и магазин в центъра на Бургас.

Уникална присъда срещу журналист

Междувременно името на съдия Вълкова гръмва в обществените среди като докладчик по знаковото дело срещу журналистката Катя Касабова, която разкрива чудовищна корупционна практика в просветния инспекторат и посочва редица големци от Бургас, чиито деца са записани без приемен изпит в елитни училища с фалшиви диагнози. Историята става известна на цяла България година преди това, когато съдия Яна Колева от Районния съд произнася смразяващо тежка присъда, която предизвиква цялата медийна гилдия в България да се обедини в защита на колежката. Делото се поема от адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация и се следи директно от Европейската комисия. Деница Вълкова е съдията, който на втората и последна инстанция, вместо да отмени присъдата, я потвърждава и така попада в учебниците по право на Оксфордския университет, където този казус до ден днешен продължава да се изучава като пример за антиправосъдие, раздавано в демократична държава.

ЕСПЧ реабилитира Касабова в началото на 2011 г., но обезщетението, което тя получи като компенсация бе платено не от удържаните заплати на Деница Вълкова, а от джоба на обикновения български данъкоплатец.

Още едно криминално деяние, което се свързва с името на Деница Вълкова е палежът на новия луксозен джип на екссъпруга й Тодор Христов, който изгоря като факла през 2006 г. в охраняемия паркинг под Операта.

С днешна дата Деница Вълкова е омъжена за бургаски лекар, от когото има две деца. Той е от основателите на ГЕРБ. В момента носи неговата фамилия Петкова.