четвъртък, 29 юни 2017 г.

Командирът на ВВС на Франция пътувал до вилата си с изтребител

Изпълняващият длъжността командир на френските военновъздушни сили Жен Ришар Ребул е пътувал до вилата си в Прованс с... изтребител. Разкритията за неправомерното използване на военен самолет от Ребул са направени от френския разследващ седмичник "Канар Аншене". Командирът на военновъздушните сили е пътувал от тренировъчна база в Бордо до вилата си близо до град Салон-дьо-Прованс поне 10 пъти с воения самолет "Алфа джет" от август миналата година.

"Информацията за неправомерно използване на ресурси на военновъздушните сили от висш офицер е била представена на министъра", се казва в изявление на министерството на отбраната.

Започнато е разследване, което ще изясни фактите около този случай и ще позволи на министъра на отбраната Флоранс Парли да "направи необходимите заключения" и да предприеме дисциплинарни мерки, се казва още в съобщението на министерството.

Военновъздушните сили са започнали вътрешно разследване.

Произведеният от френската компания "Dassault" и немската "Dornier" "Алфа джет" е използван за обучение на френски бойни пилоти. Максималната скорост, която достига, е 620 мили в час и гори около 800 литра гориво на час. Френски медии са пресметнали, че използваното самолетно гориво за всяко от пътуванията на Ребул е струвало на данъкоплатците между 14 000 и 16 000 евро.

Ребул, бивш военен пилот с досега безупречно досие, е назначен за заместник-командир на военновъздушните сили на Франция през септември. След смъртта на командира на френската военна авиация Ребул е назначен за изпълняващ длъжността му.
Това не е първият случай на злоупотеба с обществени средства на френски държавен служител. През 2015 г. директорът на архива на френския Национален институт по аудиовизия Агнес Саал е принудена да си подаде оставката, след като става ясно, че за 10 месеца е похарчила над 40 000 евро публични средства за... таксиметрови услуги.

Тя е освободена с президентски декрет, но след половин година отново заема длъжност в културното министерство.

Президентските избори в страната бяха съпроводени с корупционни скандали, а четирима министри от кабинета на президента Еманюел Макрон подадоха оставки по обвинения във финансови злоупотреби.