вторник, 6 юни 2017 г.

Черна гора е най-новият член на НАТО, Русия я заплаши

Официално Черна гора е 29-та държава, която стана член на НАТО на церемония във Вашингтон.

На церемонията бяха премиерът Душко Маркович и външният министър Сърджан Дарманович, които подписаха Вашингтонския договор, който е основополагащият документ на НАТО.

А генералният секретар Йенс Столтенберг ги приветства на роден език: "Добро дошла, Црна гора!".

Премиерът на Черна гора Душко Маркович заяви, че това е велик ден за страната.

В Черна гора обаче има разделение относно приемането в НАТО. Опозицията бойкотира ратификацията на членството, а тя пък е обвинявана, че се влияе от Москва.

На 7 юни за пръв път черногорското знаме ще бъде издигнато официално пред централата на НАТО в Брюксел в присъствието на черногорския президент Филип Вуянович.

По същото време знамето на Черна гора ще бъде издигнато и пред военното командване на НАТО в Монс (Белгия), както и в обединеното командване по трансформациите в Норфолк.

Часове след приемането Русия отвърна на Черна гора и я заплаши с ответни мерки. Това стана чрез писмо от нейна страна: „В светлината на враждебния курс, избран от черногорските власти, руската страна си запазва правото да предприеме ответни мерки на реципрочна основа“, се посочва в изявление на външното министерство в Москва. "Черна гора носи пълната отговорност, след като се присъедини към санкциите на Европейския съюз срещу Русия през 2014 г.", се казва още в текста.

Няма коментари:

Публикуване на коментар