неделя, 25 юни 2017 г.

Камери пазят дюните на южния плаж в Несебър

Камери пазят дюните на южния плаж в Несебър от недобросъвестни туристи, съобщиха от фирмата наемател на плажа.
На място пазят и охранители, като е въведена и забрана за поставяне на кърпи и чадъри върху дюните.

"Всяко нарушаване на целостта на дюните ще бъде записано на лентата и ще бъде използвано като доказателство срещу нарушителите", обявиха от фирмата.

Дюните в Несебър са част от концесията и отговорност за опазването им носи наемателят на ивицата. Затова фирмата ще следи за поставяне на хавлии, чадъри, масички, шезлонги, дюшеци и др. върху пясъчните образувания. Забранено е също и навлизането с АТВ-та или други атракциони, които могат да нарушат дюните.

Задължение на наемателя е и почистването на дюните и да следи за целостта им. За изпълняването на тези задължения ще следи Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Бургас.

От началото на сезона служители на инспекцията са извършили две изненадващи проверки на южния плаж в Несебър, при които не са констатирани никакви нарушения.

За забраните в района предупреждават табели. Забраните ще останат в сила и след активния туристически сезон, когато плажът ще остане неохраняем. Целогодишно ивицата и дюните към нея ще са под видеонаблюдение, обявиха от фирмата наемател.