вторник, 11 юли 2017 г.

Така ще изглежда новата пленарна зала

Депутатите ще заседават в нова, по-просторна пленарна зала със стъклен купол от есента на 2018 година. Тя се намира в бившия Партиен дом, на жълтите павета, в непосредствена близост до президентството и Министерския съвет. Там и сега парламентарните комисии провеждат заседанията си.

Днес репортери бяха допуснати за пръв път да видят как тече ремонтът.  След края му дейността на парламента ще се измести основно там, а настоящата му сграда на площад "Народно събрание" ще бъде ползвана за представителни цели - например за срещи и протоколни събития.

Изграждането на новата пленарна зала започна заради престоящото председателство на Съвета на ЕС. Идеята бе там да се провеждат и част от заседанията около председателството. Заради Брекзит обаче домакинството се измести по-рано и залата няма да бъде готова за него.

Новата пленарна зала ще има 270 депутатски места, разположени амфитеатрално. Ще има обособени ложи за официални лица като президента и патриарха. Покривът й ще бъде остъклен, а стъклата ще са с UV защита. Ще бъдат запазени сегашните колони, които я ограждат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар