събота, 22 юли 2017 г.

Пропагандата на Кремъл доста забавлява: "НАТО - наследници на нацистите, оцелели във войната"

Пропагандата на Кремъл и подопечните му медии понякога доста забавлява, дори когато става дума за прекия интерес на Русия - например в Украйна и Балтийските републики. Те са и сред любимите теми на тези "информационни" канали.

И през последната седмица в европейския седмичен дайджест за пропаганда и фалшиви новини на мрежата  ЕU East Statcom Task Force има занимателна история - как, видите ли, украински войници принесли в жертва на "славянски богове" местен жител в Донбас. За по-голяма "достоверност" е измиселено и в кой полк се е случило това, а на всичкото отгоре има и илюстрация - как войник "яде" човешка ръка... Историята като от филм бе разпространена от Sputnik и още няколко прокремълски медии, но се оказа, че ... тя наистина е от филм. Или поне снимката - тя е кадър от фантастична руска кинолента, излязла през 2008 г. и озаглавена "Ние от бъдещето". На английски език заглавието е преведено и като "Black Hunters" ("Черните ловци")

През седмицата имаше и съобщения в прокремълски медии как популярните играчки "спинър" са инструменти на опозицията срещу властите в Русия - също доста забавна история.
Дали и колко хора наистина се връзват на подобни "съобщения" няма как да се изчисли,... особено ако понякога гледат кино - руска продукция, например.

Кремъл обаче определено "се върза" сериозно на видео, разпространено преди дни в официалния канал на НАТО в платформата за видеообмен YouTube, показва анализът на европейката мрежа за разкриване на руска пропаганда в Европа. Става дума за кратък филм, посветен на "Горските братя" - партизански отряди в Балтийските страни Литва, Латвия и Естония, които се бодят срещу окупацията от СССР, след като "Червената армия" отблъсква войските на Хитлер по време на Втората световна война.

В трите европейски и натовски страни "Горските братя" се почитат като национални герои.
Във филмчето има разкази от участници в събитията от онова време. Но тази част от историята никак не се нрави не просто на прокремълските медии, но и на официалните руски власти. По-скоро - високопоставени държавници в Русия зададоха тон, а зависимите от Москва медии започнаха да ретранслират, повтарят, преувеличават и украсяват историята през изминатала седмица.

Най-цветист бе вицепремиерът на Руската федерация Дмитрий Рогозин. В туитър той съобщи с цялата сериозност на поста си:

"... В лицето на НАТО ние си имаме работа с наследниците на онези сподвижници на Хитлер, които оцеляха във войната."
Говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова продължи в същия дух във фейсбук, наричайки видеото за "Горските братя" "изопачаване на историята, която НАТО разпростанява умишлено, за да принизи резултатите от Нюрнбергските процеси".

А прокремълските медии не просто подеха "правилната линия" на реакция. А буквално заляха ефира и изданията с повтаряне на тезите от Кремъл, показва анализът на европейската мрежа срещу пропагандата. Дмитрий Киселков - началинк на държавната международна медийна агенция "Русия сега"  - единственият руски журналист със забрана да влиза в ЕС, дори стига дотам, че да нарира партизаните в Балтийските страни "членове на СС, отговорни за смъртта на стотици хиляди евреи".

Реакциите срещу опорните точки на Кремъл също не закъсняха този път - Външното министерство на Литва побърза да припомни на руснаците безспорния исторически факт за подписването на пакта "Молотов-Рибентроп" и нападението над Полша. Припомня се още, че "нацистите", които Москва така обича да привижда навсякъде, където им е необходима агресивна пропаганда, са победени и капитулирали още през 1945 г. А съпротивата на "Горските братя" срещу съветската окупация продължава до 1953 г.


1 коментар:

  1. Вернер фон Браун (на немски: Wernher von Braun ) (1912-1977) е немски, по-късно американски учен, един от родоначалниците на ракетостроенето.

    Завършил е висшето си образование в Берлин през 1934 г. От 1937 до 1945 е директор на Германския център за ракетни изследвания в Пенемюнде на брега на Балтийско море. Създател на ракетите от серията Фау-2 (V2) — ракета с далечен обсег на действие, използваща течно гориво. За превръщането на тази ракета в серийно произвеждано оръжие заслуга има и немският му колега инженер Конрад Вандемберг. Вече във времето, когато значителна част от немската индустрия е унищожена от бомбардировките, Конрад Вандемберг създава и организира ракетното производство на конвейр в подземен завод, недостижим за ударите на англо-американската авиация. Освен това Вернер фон Браун е бивш член на СС и лично е познавал Адолф Хитлер, факт който е пренебрегнат от американските политици по-късно. Архивите с тези данни са строго секретни дори и до днес.

    След края на войната работи в САЩ като технически съветник към ракетната програма на САЩ. През 1950 г. е прехвърлен в Хънтсвил Алабама, където 10 години оглавява Редстоунската ракетна програма. Фон Браун е натурализиран като американски гражданин през 1955 г. През 1960 година става директор по разработката на операциите в центъра на НАСА - „Д. Маршал“ в Хънтсвил, Алабама.

    Той отговаря за разработката на Сатурн V — ракетата, използвана в програмата Аполо за пилотиран полет до Луната.[1] Много учени в НАСА признават, че той е истинският създател на Американската космическа програма.

    ОтговорИзтриване