сряда, 5 юли 2017 г.

Гражданско кафе пред ЦУМ

Инициативата „Правосъдие за всеки” организира в четвъртък сутринта от 8:45 в градинката пред Централна баня (днес Музей на София) „Гражданско кафе пред ЦУМ без болтове”. За целта има специално създадено събитие във фейсбук, където са публикувани въпросите за предстоящата „открита гражданска дискусия”:

„- Защо ЦУМ-гейт има, но разследване за него НЯМА?!

- Трябва ли да има граждански контрол върху дейността на Висшия съдебен съвет, като управляващ орган на съдебната власт, за да се установи и възможност за контрол на дейността на Главния прокурор от Обществото?

- Има ли намерение ВСС да изпълни препоръките на Европейската комисия за привеждане на съдебната система и в частност Прокуратурата в съответствие с добрите европейски практики?”
Това е втората гражданска акция, в която болтовете са лайтмотив. Преди седмица граждани поставяха болтове пред входа на сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Повод за протеста бе включването в дневния ред на точка, която да разгледа подаден от „Блиц” сигнал срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.