събота, 8 юли 2017 г.

Любопитно: Няма кой да издаде паспорт на Елизабет II

Целият свят знае, че Британската Кралица е специална. Но вероятно малко хора подозират колко различен е нейният статут спрямо абсолютно всички граждани навсякъде по света. Защото тя е вероятно единственият английски поданик, който всъщност... не е поданик на Великобритания.

Елементарно - Кралицата просто няма паспорт и не притежава никакви документи за самоличност.

Нещо повече - тя няма право изобщо да притежава лична карта или паспорт, което не й е попречило да е посетила 116 държави по време на управлението си.

Това я прави вероятно единственият човек, който е пътувал по този начин по света.

Но причината да не притежава собствени документи за самоличност е доста интересна и тя изключва факта, че вероятно няма гранична служба по света, която да откаже достъп на Елизабет II в страната. Всъщност липсата на лични документи се дължи това, че всички паспорти във Великобритания се издават от нейно име.

А след като Кралицата представлява институцията, който издава паспортите, съвсем нормално е, тя да няма подобен, издаден от свое име.

Разбира се, статутът на Кралицата не се отнася до останалите членове на кралското семейство, включително принц Чарлз, принц Уилям, дукесата на Кеймбридж и кралските наследници, които са задължени да притежават документи за самоличност като всички останали британски граждани.

Всъщност има още някои неща, които Кралицата може да прави, а останалите простосмъртни - не.

Например тя може да помилва практически всеки престъпник, който сметне за добре, дори сериен убиец. Да, ако го направи тя ще опетни доброто си име, но няма кой да й попречи законово, ако пожелае.

Английската кралица също така не е длъжна да плаща данъци. Въпреки всичко Кралица Елизабет прави това доброволно.

Има още нещо, което британците не могат да правят, а Кралицата - може.

И то е да яде лебедово месо.

Това е много странно правомощие, но предвид факта, че лебедите на територията на Великобритания са собственост на монархията (това е мярка, която е създадена, за да ги предпазва от ловците, тъй като са били на изчезване) - е ясно, че няма кой да попречи на кралицата да похапне месото им.

Слава Богу, никой не е чувал Елизабет II да обядва с лебедови бутчета. И има и още едно "но" - всъщност Кралицата притежава единствено лебедите от порода "неми" - най-едрият вид подобни птици. И освен това е предотстъпила правото на още две частни компании, извън Двора, да отглеждат този вид лебеди.

Кралицата също така може да шофира без необходимост шофьорска книжка.

През годините Елизабет II се е възползвала с удоволствие от тази привилегия - всъщност тя може да шофира още от 1945-а година и винаги е споделяла, че много й харесва.

Но освен правомощия, Кралицата има и няколко забрани.

Кралицата е единствният човек във Великобритания, на когото му е строго забранено да стъпва в Камарата на Общините. Законът е измислен така, за да може да ограничи правомощията на монарха и да предпази демокрацията в случай на тирания.

Кралицата също така не може да заема каквато и да е общинска длъжност - и по никакъв начин не може да ръководи парламента.

Много хора смятат, че не притежавайки документи за самоличност, Кралицата не може да гласува. Всъщност, истината е, че няма закон, който да може да я ограничи по този параграф, но е и факт, че Елизабет II никога не се възползвала от това и никой не я е виждал да го прави. Във всички случаи, ако тя гласуваше, това би предизвикало държавен скандал.

Кралицата също така не може да бъде арестувана или подведена под отговорност за престъпления срещу държавата, тъй като всъщност тя представлява обвинителната власт.

Във всички случаи не е известно Елизабет II да е извършвала каквото и да е престъпление, което изобщо да изисква обсъждането на подобен казус.

Английската кралица също така не може по никакъв начин да смени своята религия.

Тя е глава на официалната християнска Църква на Англия. Всъщност, ако на нея й се прииска да стане будистка, например, на практика няма какво да я спре, но тогава нейното име би било премахнато като глава на църквата.

Това е само малка част от нещата, които правят Елизабет II един от най-специалните хора на земята. А това че е сред малкото останали монарси на земното кълбо, които наистина носят жезъл и корона, дори не го броим...

Няма коментари:

Публикуване на коментар