четвъртък, 31 август 2017 г.

10 години властите във Варна не знаели за фестивала в Шкорпиловци

Местната власт и институциите във Варна не подозират, че на плаж Изгрев до Шкорпиловци вече 10 години се провежда мащабен технофестивал, съобщава БНТ.

Събитието ежегодно привлича големи групи младежи от цяла Европа, като на мястото се изграждат сцени, поставят се тонколони и работят барове. Музиката е силна, но официално оплаквания постъпили едва преди дни. Чуждестранни туристи споделили, че събитието сред тях било известно като Bulgarian Teknival, който се провежда вече десета година.

Кметът на Шкорпиловци Красимира Атанасова признава, че ежегодно на място идват големи групи къмпингуващи и и се чувала и силна музика. Плажът е държавен, но пътят към него и части от гората са частни. Това означава, че само собственикът на земите и държавата могат да разрешат или забранят провеждането на подобно събитие.

"Трябва да ни уведомят, когато на територията на общината се провежда някакво подобно организирано събитие. Нямаме представа даже кой е организаторът на това събитие. Миналата година, ако се е случвало, не съм била уведомена. Тази година съм уведомена от началника на полицейския участък", твърди кметицата.

Пред БНТ плажуващи разказаха, че става въпрос за ежегоден фестивал. Те обаче също не знаят кои са организаторите.

За събитието и тази година са дошли стотици туристи с палатки и кемпери. Имало и огнища, които били на по-малко от 100 метра от най-близката гора, което е в нарушение на закона. Къмпингуващите твърдят, че на място се продават алкохол и храна, въпреки че от НАП не са установили търговска дейност.

От полицията във Варна заявили, че след направени проверки двама души са задържани за притежания на наркотични вещества, а на къмпингуващите е разяснено, че престоят им на частен имот е незаконен.
"Има предупреждение и съставени актове. Вчера това са обяснявали на всеки един от присъстващите там и в момента се изнасят", заяви кметът Атанасова.

Фестивалът не носил приходи в общината, а след провеждането му оставали само отпадъци, за които обаче не е ясно били ли са извозвани от местната сметопочистваща фирма.