неделя, 13 август 2017 г.

На тази дата: 13 август отбелязваме Ден на левичарите

/Таралеж/

Днес е Международният ден на леворъките. Датата се отбелязва от 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.

Става въпрос за празник на хората, които използват лявата си ръка повече от дясната за повечето неща - например готвене. Ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точен индикатор — някои левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности. Смята се, че между 3% и 10% от населението на Земята се състои от левичари.

Има и хора, които могат да си служат еднакво добре с двете ръце (амбидекстри), въпреки че са по-рядко срещано явление. Мъжете левичари са повече от жените (52,4% мъже срещу 47,6% жени).
Американският учен Амар Клар е установил, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката. Въпреки това има много (все още не напълно доказани) теории по въпроса.

Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи XVI, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес II, Тиберий, Махатма Ганди, много британски крале и кралици.
Леворък е бившият президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън.

Такива още са били Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен.
В областта на технологиите най-известен леворък днес е създателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, а в областта на киното - Анджелина Джоли.