неделя, 6 август 2017 г.

На тази дата: 6 август 1945 г. Американците хвърлят над Хирошима атомна бомба! Видео

На 6 август се навършват 70 години от атомната бомбардировка над Хирошима (Япония).

На тази дата през 1945 г. в 8,16 ч американският бомбардировач B-29 „Енола Гей“ (с командир на екипажа полк. Пол Тибетс) хвърля над японския град Хирошима атомната бомба Little Boy („Малчуган“ - от англ. ез.). Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - Fat Man („Дебеланко“). С нея е разрушен град Нагасаки.

Атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки са военна операция, проведена от ВВС на САЩ, срещу едноименните японски градове на 6 и 9 август 1945 г. по време на Втората световна война.
На практика взривът над Хирошима е първата употреба на атомна бомба срещу мирно население. Взривът е еквивалентен на 12 500 тона тринитротолуол (12,5 килотона ТНТ), като непосредствено след него загиват около 100 000 души. Жертвите до края на 1945 г. общо са около 140 000, а още пет години по-късно броят им надхвърля 200 000 души.

Екипажът на "Енола Гей".
Бомбата е направена от обогатен уран-235. Това е първият взрив на уранова бомба.

Изчисляването на човешките жертви от двете бомби е затруднено от няколко фактора: ниска достоверност на записките за населението, правени по това време в Япония, огромното количество жертви, починали малко по-късно или години след бомбардировките. Не бива да се изключва и стремежът да бъде преувеличен броят на жертвите от японска страна.

Принципно обаче се смята, че общите жертви от двете бомбардировки са 330 000 убити, 476 000 ранени и 9 200 000 бездомни.
Бомбардировките над Хирошима и Нагасаки са критикувани като ненужни, безпринципни и дори расистки действия от страна на САЩ. Основната причина е предизвиканата цялостна разруха в Япония, която саботира стопанската и военната й системи и кара населението да понася огромни несгоди и жертви. С оглед на това използването на атомно оръжие срещу Япония през август 1945 г. се смята за безсмислено от военна и политическа гледна точка, а от хуманна е проява на жестокост спрямо цивилното население, което е основната жертва на атаките.

Видео