вторник, 1 август 2017 г.

Подписахме договор с Македония

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха в 14,41 ч днес историческия договор за приятелство между Македония и България.

Това стана на тържествена церемония в Скопие.

Подписани бяха също Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на транспорта и съобщенията на Република Македония за развитието на железопътните връзки между София и Скопие и Меморандум за сътрудничество в областта на природния газ.

"България и Македония днес направиха история. Този договор ще спомогне за политическата стабилизация и на държавите, и на региона", заяви Зоран Заев.
И продължи:

"Нашето приятелство и добросъседство е пример. Желанието на Европа и НАТО е отношението между държавите да се подобрява."
След това говори Борисов.

"Можеше и да не подпишем този договор. Можеше, години наред не бе подписан, затова искам да благодаря на Заев, екипите и министрите за множество месеци работа", започна изявлението си премиерът на България.
След това той коментира и двата подписани днес меморандума.

"Те са изключително важни и за вас и за нас, защато транспортен коридор 8 дава излаз не само по оста север-юг, а и възможност на всяка една държава на Балканите да се свърже с всяка друга."
Борисов говори и за бъдещата жп връзка между двете страни:

"250 милиона евро ще бъдат дадени от България за новата жп линия до границата. Това са немалко пари. Трябва така да направим, че едновременно да изградим жп линията и от страна на Македония, и от страна на България."
И обобщи:

"Този договор има смисъл, защото показва на ЕС, че на размирните Балкани между две държави, без посредници, без някой да ни напътства, сме стигнали до извода, че приятелството, добросъседството е най-доброто за нас. Затова съм убеден, че в следващите години резултатите и в двете държави ще бъдат видни."
Накрая Борисов каза, че историята трябва да ни обединява и да дава перспективи, а не да ни разделя.

На 20 юни след среща в София двамата премиери взеха решението да подпишат документ, който да предефинира отношенията между нас и близката ни югозападна съседка. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество предвижда съвместна работа в различни икономически и обществени сфери, спиране на пропагандата от едната държава срещу другата, отказване от всякакви териториални претенции, както и създаване на комисия, която да тълкува съвместната история на двете държави аналитично и на базата на автентични исторически извори.
По повод отбелязването на 114-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание на 2 август министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев ще участват в церемония по полагане на венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас”.

При посещението си в Република Македония премиерът Борисов е придружаван от заместник министър-председателите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и министрите Ивайло Московски и Теменужка Петкова, които ще проведат двустранни срещи със своите колеги от правителството на Република Македония.

В официалната българска делегация са също посланикът ни в Скопие Иван Петков, депутатът в Европейския парламент Андрей Ковачев, председателят на Комисията по външна политика в Народното събрание Джема Грозданова, председателят на парламентарната група за приятелство България - Република Македония Борис Вангелов, народният представител Станислав Станилов, началникът на политическия кабинет на Президента на Република България Иво Христов и началникът на политическия кабинет на министър-председателя Румяна Бъчварова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар