неделя, 13 август 2017 г.

Летящите коли вече са тук, изберете си

Отдавна предричаната ера на летящите автомобили може да се каже, че е тук. Известни компании от цял свят показват реални летящи коли и обещават скоро да станат достъпни за масово потребитление.

Тази внезапна промяна донякъде се дължи на технологичния напредък в последно време: по-добрите двигатели, акумулаторни батерии и олекотени материали означават, че мечтите на дизайнерите вече могат да се реализират.

Гъвкавостта, която осигуряват компактните електрически двигатели, дава на инженерите почти пълна свобода и те определено се възползват от нея.

Две перки ли са по-добре, или няколко дузини? Колела за каране по суша, или понтони за кацане на вода? Дизайн, който напомня футболна топка, залепена за хармоника, или нещо, което има излъчването на комиксов злодей, който си пада по мотоциклети?

Нищо не изглежда невъзможно в тази нова сфера. И няма спор, "летящи коли" може и да не е перфектното определение за всички тези летателни апарати, но всички те изпълняват една и съща базова функция: да ви придвижат от точка А до точка Б без да са ви нужни пътища.

Определено все още има детайли, които да бъдат изпипани - примерно как ще се регулират тези превозни средства и как ще бъдат безопасно издигнати в небето над градовете.

Тези въпроси може да отнемат години. Но пък това означава и повече време, за да прецените коя летяща кола е подходяща за вас. Ето бърз поглед към возилата, готови да влязат в следващото поколение транспорт.