сряда, 9 август 2017 г.

Туристите ще бъдат допуснати в лондонските подземия

Близо век лондончани са получавали пощата си благодарение на подземна железница. Пощенските влакове са пътували на дълбочина 21 м, доставяйки пощенски пратки от единия край на града до другия.

Как е ставало това всеки вече ще може да изпита сам след като в началото на септември Музеят на лондонските пощи отвори за широката публика вратите на пощенския влак.

Екскурзията преминава през забравени тунели, изоставени станции и дори покрай гробище за стари вагони.

Общо 10.5 км от подземното трасе, кръстосващо столицата на Великобритания, се преминават във влака с прозрачен покрив за около 20 минути.

Електрическите локомотиви, движещи се без машинист, с каквито пътуват днес туристите, през 1927 г. са изглеждали като върхово постижение на техниката.

За да не пострада при бомбардировките, по време на Първата световна война в тунелите бил крит прочутият Розетски камък - експонат на Британския музей, През 1991 г. в лабиринта са снимани и сцени от филма "Хъдсън Хоук" с Брус Уилис в главната роля.

През 2003 г. потокът на хартиените писма секва след като масово вече е предпочитана електронната поща. Тогава се закрива и жп трасето, за да се превърне само 14 г. по-късно в туристическа атракция. Тя е част от експозицията на Музея на пощите и по време на екскурзията нейните участници получават информация за 500-годишната история на тази институция.

Цената на пътуването е 16 паунда, а билетите за първите две седмици вече са разпродадени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар