вторник, 5 септември 2017 г.

"Азербайджанската перачница" превъртяла 2,5 млрд. евро. И съпругът на Бокова взел 425 000

Международно журналистическо разследване разкрива мащабна "черна каса" за плащания от Азербайджан към европейски политици, съмнения за пране на пари и лично облагодетелстване на хора близки до режима в Баку. И в него има сериозна българска следа - с участието на представителя на България в Европейската банка за възстановяване и развитие Калин Митрев - съпруг на председателката на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Публикациите се появиха по едно и също време в понеделник вечер. От българска страна партньор в разследването е сайтът "Биволъ". Сред европейските медии, работили по мащабното разследване са авторитетните издания "Гардиън", "Льо Монд", "Зюдойче цайтунг", OCCRP и др.

Журналистите, работещи по проекта, са проучвали в продължение на месеци над 16 000 транзакции на фирмите Metastar Invest, Hilux Services, Polux Management и LCM Alliance. Те са регистрирани в Англия и Шотландия от подставени лица, но са управлявани директно от Азербайджан, става ясно от публикациите.

Плащанията към европейски политици идват от сметки в естонското поделение на Danske Bank, отворени на името на четирите цитирани компании, разказва "Биволъ". През изследваните сметки преминават средства в рамер на 2,5 милиарда евро, които са идвали основно от държавната азърбайджанска банка IBA, руската „Рособоронекспорт“ и фирми, свързани със семейството на президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Калин Митрев прибрал 425 000 евро. Бокова не знаела
Съпругът на Ирина Бокова и представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Калин Митрев е получил около 425 000 евро от "Азебрайджанската перачница" за няколко години, показват документите. Името на българина фигурира във всички публикации на медиите, работили по темата, редом с имената на германският парламентарист Едуард Линтнер, италианският депутат Лука Волонте, срещу когото в Италия беше образувано разследване за търговия с влияние и пране на пари, словенският националист Жмаго Племенити.

Около 800 000 евро от азърбайджанските милиарди са стигнали до български фирми и физически лица. Установени са 19 превода към български банки и те са се случили в периода 2012-2014 г.

Калин Митрев е най-популярният реципиент - а с един от най-високите хонорари. Той е получил в швейцарски и български сметки на свое име осем превода за общо 425 000 евро. Пари са му превеждали три от четирите сламени фирми от "Азърбайджанската перачница". През февруари 2013 г. Митрев получава еднократно плащане в размер на 225 000 евро от Metastar Invest в швейцарската му сметка. В българската си сметка Митрев е получил един превод за 40 000 евро година по-късно.

Пред "Гардиън" Митрев обяснява, че знае за плащанията и те са спечелени чрез легитимен и законен консултанстски бизнес.

"Всички приходи, генерирани от активности в различни държави, са описани, платени са данъците им в България", казва Митрев. По думите му консултантският му бизнес е бил прекратен, след като се присъединява към базираната в Лондон ЕБВР.
Пред изданието "Berlingske" и други медии от проекта дали е знаела за плащанията към нейния съпруг и дали те са свързани с политиката на ЮНЕСКО към Азербайджан, Ирина Бокова заявява, че не е запозната с консултантския бизнес на съпруга си.

“Въпросите ви са недобре обмислени” (ill conceived) – казва тя и посочва, че не е извършила нищо нередно и ще съди за клевета всеки, който публикува “неверни твърдения” по неин адрес, предава "Биволъ".
"Като генерален директор на агенция на ООН моя отговорност е да развивам отношенията с всички членове на организацията в съответствие с политиките, поставени от страните членки. Азербайджан не е изслючение", казва Бокова, цитирана от "Гардиън".