неделя, 24 септември 2017 г.

Меркел печели с 32,5 на сто вота в Германия

Християндемократическият съюз (ХДС) на германската канцлерка Ангела Меркел и баварският Християнсоциален съюз (ХСС) печелят 32,5 на сто от гласовете на парламентарните избори, предаде Би Би Си.

Втори с 20 процента са социалдемократите (ГСДП) на Мартин Шулц. Въпреки второто си място тази партия постига най-слабия изборен успех в историята си.

Крайно дясната "Алтернатива за Германия" (АзГ) влиза в Бундестага с 13,5 процента. Шокиращият резултат вкарва крайно дясна партия в парламента за първи път от близо 50 години.

Либералната Свободна демократическа партия (СвДП) взема 10,5%.

Следват "Зелените" с 9,5 процента.

С 9 на сто са "Левите", наследници на бившите комунисти.

Така отговорът на главния въпрос е ясен. Канцлер на Германия за четвърти път поред ще баде Ангела Меркел. Тя обаче ще трябва да сключи коалиция.

Задава се коалиция "Ямайка"
Най-спряганият вариант бе за коалиция с либералите и "зелените". Той остана и единствен, след като веднага след обявяването на първите резултати ГСДП обяви, че няма да влиза в "голяма коалиция" и ще бъде в опозиция. Решението бе съобщено от зам.-лидерката на социалдемократите Мануела Швезиг.

Така на дневен ред излиза коалиция, която ще бъде пробвана за първи път. И въпреки това тя вече си има име - "Ямайка". Причината е, че цветовете на трите партии в нея са същите като на знамето на тази карибска островна държава.

Меркел неколкократно даде да се разбере, че няма намерение да управлява нито с АзГ, нито с "левите".

Няма обаче никакво място за еуфория. Първоначалните анализи на резултатите показват, че Меркел е много отслабена. Това си е почти поражение, коментира сп. "Икономист". ХДС/ХСС печелят почти с 10 процента по-малко, отколкото на предишните избори през 2013 г.

Все пак в Бундестага се завръща СвДП - любимият коалиционен партньор на ХДС/ХСС.

В коалиция с тях и със "Зелените" Меркел ще има абсолютно мнозинство от 326 души. За него са необходими 316 места.

Ето как изглежда в момента разпределението на депутатите в бъдещия Бундестаг:

• ХДС/ХСС – 216

• ГСДП – 133

• АзГ – 89

• СвДП – 70

• „Левите“ – 60

• „Зелените“ – 60