неделя, 3 септември 2017 г.

Трус от 6,3 разтърси Северна Корея, вероятно е от ядрени тестове

Земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер е било регистрирано на територията на Северна Корея, съобщава Геологическатa топографска служба на Съединените щати. По-рано от там разпространиха информации за трус със сила 5,2 по Рихтер, уточнява БНР.

Епицентърът му е бил усетен на 75 километра северозападно от град Кимчхък, разположен на територията на провинция Северен Хамгьон. Липсват засега данни за жертви или нанесени щети.

Причина за предишни трусове в региона бяха ядрените тестове, провеждани от Пхенян. Затова и от американския геофизичен институт смятат, че земетресението се дължи на експлозия, предизвикана от човешка намеса.

За втори трус в Северна Корея с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер съобщава китайската геоложка служба. Според нея т.нар. "колапс" е ударил само 8 минути след първото земетресение, за което се смята, че е причинено от "експлозия", предизвикана умишлено от Пхенян.

Според службата, координатите на двете земетресения са почти идентични - това показват и графиките в сайта им, допълва агенция "Ройтерс".

Часове след труса военни източници от Южна Корея заявиха, че КНДР явно е извършила шестото си ядрено изпитание. По-рано властите в Пхенян заявиха, че са разработили водородна бомба с възможност да бъде прикачена към балистична ракета, предаде AFP.