понеделник, 18 септември 2017 г.

Чайка, вън от Европа!

Надпис с огромни букви "Чайка, вън от Европа" ще посрещне главният прокурор на Русия Юрий Чайка, който идва на посещение у нас.

Посланието е изписано върху надлеза на София Тех Парк на Цариградско шосе, откъдето ще мине кортежът на магистрат №1 на Путин.

Снимки и видео за надписа за добре дошъл публикува "Да, България" в профила си във фейсбук.

Преди ден от партията на Христо Иванов разпространиха позиция срещу посещението на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка в страната ни. Според "Да, България" полуконспиративният характер на това мероприятие е опит за заобикаляне на българското обществено мнение и израз на тоталната липса на легитимност на подобно действие.

"Г-н Чайка не е обикновен представител на РФ и срещата с него не е част от регулярните и необходими двустранни отношения. Първо като министър на правосъдието и после като генерален прокурор, г-н Чайка е централно действащо лице в изграждането на авторитарния режим на Путин в Русия. Той е лицето на погазването на върховенството на правото и човешките свободи, репресията срещу медиите и опозицията, толерирането на корупцията и злоупотребата с власт и на задушаването на руската демокрация. Той е сред основните отговорни за актове на международна агресия и нарушения на международното право, държавно допустителство на политически убийства, замитане на следите на огромен брой политически и държавно организирани престъпления на Путиновия режим. Срещу г-н Чайка и неговото семейство има подозрения за корупция, чието разследване се спира от него самия.", се казва още в декларацията на "Да, България".