четвъртък, 21 септември 2017 г.

Двама от ВСС доброволно се отказват от срамните бонуси при напускане

Броени дни преди изтичането на мандата на действащия ВСС двама от кадровиците – Соня Найденова и Калин Калпакчиев са депозирари заявления за отказ от бонусите, които мнозинството от ВСС си самогласува, дописвайки закона. И настояват въпросът да бъде включен в дневния ред на пленума на съвета.

Става дума за привилегията, която изравнява членовете на съвета с действащи магистрати за получаване на обезщетения при напускане. На 16 март т.г. пленумът на ВСС гласува, че стажът в съвета, както и в Инспектората, всъщност е магистратски стаж и отвори вратата кадровици и инспектори (включително бивши) да искат щедри обезщетения при напускането си – максимумът са 20 брутни заплати.

Привилегията е „мнима и недопустима“, скочи още тогава т. нар. „революционното малцинство“ във ВСС и обясни – подобно приравняване в закона няма, ВСС не може сам да го тълкува, а аналогията с магистратите е недопустима!

Всичко в този случай бе знаково – решението на ВСС бе взето в деня на лекцията на румънския прокурор „Антикорупция“ Лаура Кьовеши в Съдебната палата по покана на Лозан Панов, на която повечето от кадровиците не отидоха. Присъстващите „опозиционери“ обаче още тогава предупредиха, че решението на ВСС е нищожно. А Соня Найденова (съдия от СГС, избрана навремето от парламентарната квота по предложение на ГЕРБ), отиде и по-далеч – атакува всички прокурорски инстанции с настояване да оспорят пред ВАС въпросното решение. Защото членовете на Висшия съдебен съвет, като част от колективния орган, нямат това право. Очаквано, Найденова навсякъде удари на камък в административната прокуратура.

Самопровъзгласеният от ВСС бонус обслужва мнозина от членовете му – и магистратите сред тях, ненавършили 20 г. служба преди избирането им в съвета, и бившите инспектори (отново сред тях), които ще прибавят едни 4 г. стаж за магистратско обезщетение, и напусналите системата, преди да бъдат избрани във ВСС.

Като прибавим към това най-високите заплати в системата (равни на тези на „тримата големи“ в Темида), дадени на кадровиците от депутатите от 43-ото НС по тяхно, на съвета, настояване, картината на привилегиите става съвсем срамна.

Нещо повече, представляващият ВСС Димитър Узунов вече е издал заповед главният секретар Димитър Тончев да събере информация за „дължимото обезщетение“ на отиващите си кадровици, пише правният сайт.

След отказа на прокуратурата да защити закона (и почтеността), никой не може да ги спре. Няма да има въпроси с какво са ги заслужили, нито право на обструкции от страна на данъкоплатците, които ще поемем тези „екстри“.