сряда, 27 септември 2017 г.

Как български сайтове копаят криптовалута, когато ги посещавате

Няколко български сайта използват компютрите на потребителите си, за да копаят криптовалути, като в резултат натоварват силно процесорите на читателите си.

След сигнали на потребители във Facebook и Twitter, отWebcafe намериха скрипт, който прави това в monitor.bg, pogled.info и bradva.bg.

И при трите сайта това е добавено директно към кода на сайта - иначе казано - изглежда е сложен съзнателно.

Към 11 часа вчера, скриптът беше премахнат от сайта на monitor.bg. Към 15:30 той вече не присъства и в bradva.bg.

От Monitor.bg се обявиха, че са жертва на хакерска атака и че "злонамереният код за добиване на криптовалута е вкаран от външни лица с цел да блокира компютрите  - и вашите, и нашите".

"Докато специалистите ни събират доказателства, нужни за да се предадат на компетентните органи, организаторите на тази злонамерена атака, те сами свалиха маските си. И показаха същността си - на алчни златотърсачи, обхванати от панически гърчове, че заради разкритията ни кранчетата им пресъхват едно след друго, а възмездието на престъпленията им наближава", пишат редакторите на в. "Монитор" в обяснението си за казуса.

Според експерти в сферата, макар да не е възможно да бъде изключена хакерска атака, предвид мястото, на което беше поставен кодът на сайта monitor.bg, тя е малко вероятна.

Потребителски сигнали съобщават и за други медии, при които е забелязан подобен начин за монетаризация, но при тях в момента не може да бъде открит подобен скрипт. Възможно е той да се показва през зловредни рекламни банери, освен да е заложен в кода на самия сайт.

С редакцията на Webcafe.bg се свързаха от bradva.bg, със следната позиция:

"Днес в действителност в кода на палатформата на изданието бе локализиран този скрипт, като замаскиран в други рекламни кодове на наши партньорски мрежи. Кодът е премахнат своевременно от наша страна, като сме убедени, че той е поставен чрез зловредно хакерско проникване с цел ползване трафика на bradva.bg или дори с цел да бъде подбит авторитета на медиата пред милионната и аудитория в България и чужбина.

В момента тече и обстойна проверка и от страна на администраторите на сървъра, с цел установяване на извършителите. Своевременно ще бъдат сезирани и органите на реда."

Скрипът продължава да стои в кода на pogled.info - на най-долна позиция:


Скриптът работи сравнително просто - при всяко посещение в конкретен сайт, той започва да използва голяма част от ресурсите на процесора ви през браузъра. При Monitor.bg това са 80% от производителността, при bradva.bg например се стига до 100%.

Докато вие разглеждате статиите в сайта с този скрипт, процесорът ви се използва за копаене на криптовалута, подобна на познатия Bitcoin. След затваряне на сайта, процесът приключва и натовареността на компютъра ви намалява.

Този начин на изкарване на приходи от посетителите се нарича разпределен добив за криптовалута. Все по-често се обсъжда като алтернатива на рекламния модел, стига да е направен открито.

Все още се тества на различни места, предимно по злонамерен начин - не като заместител на приходите от реклами, а като скрит метод за генериране на печалба наред с рекламното съдържание.

Особено важното е: разпределителният добив се прави, без да се иска информираното съгласие на потребителите.

Според доклад на изследователи от антивирусния софтуер Eset, тези скриптове се използват най-често в руски сайтове. Според доклада трябва особено много да се внимава със сайтове за видеострийминг и онлайн игри.