четвъртък, 28 септември 2017 г.

Валери Симеонов победи: махнаха шефката на строителния надзор

Регионалният министър Николай Нанков назначи за началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов, съобщиха от ресорното ведомство.

Той встъпва в длъжност от днес, като заменя на поста Милка Гечева.

За тази рокада пръв съобщи във фейсбук вицепремиерът Валери Симеонов още на 14 септември, но от МРРБ категорично отрекоха. Той отговори да приемаме поста му в социалните мрежи като „информация в аванс“.

Симеонов аргументира оставката на Милка Гечева с негово искане отпреди месеци заради сериозни съмнения за покровителстване на „незаконните плажни дискотеки на мутрите на плажа Слънчев бряг юг. заведенията „Какао“, „Кубанита“, „The One“ и „Бедрум“.

Според него те са "построени в разрез с нормативните уредби за преместваеми обекти и се простират на декари площ върху дюните".
Милка Гечева беше назначена за началник на ДНСК през 2010 г., а 3 години по-късно беше освободена от кабинета „Орешарски“. Тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че причината е разрушаването от страна на властите на така нареченото "Весело село“ на митничарите на брега на язовир „Ивайловград”.

Бившият регионален министър Лиляна Павлова обвини правителството в чистка и каза, че Гечева е "отличен специалист, експерт и управленец".

През 2014 г. Милка Гечева беше върната начело на ДНСК от служебното правителство (при министър Екатерина Захариева, б.р.).

Новият шеф на строителния контрол- арх. Иван Несторов, е завършил висшето си образование в Букурещ в института по архитектура и градоустройство. Преди да оглави ДНСК, Несторов беше директор на дирекция "Геозащита и благоустройствени дейности" в регионалното министерство.

Той има 11-годишен стаж в Инспекцията за държавен технически контрол, чийто правоприемник е ДНСК. Бил е и 18 години в Столичната община, като последователно е заемал позициите началник на отдел "Архитектура", директор на Дирекция "Контрол по строителството" и директор на Дирекция "Архитектура и градоустройство", уточняват от МРРБ.