петък, 29 септември 2017 г.

„Да, България“: Честита да ни е още една банка в ръцете на мафията

Стоян Мавродиев, Николай Димитров и Румен Митров са вписани от БНБ като членове на Управителния съвет и изпълнителни директори на Българската банка за развитие (ББР).

Официално съобщение за това все още не е излязло, а промените стават ясни от последните вписвания (от днес) в регистъра на одобренията на ръководни органи, който централната банка води.

Решението е взето от „Банков надзор“ на БНБ въпреки острите критики към номинациите, както и спорната репутация на Мавродиев и предишните му управленски провали.

Вчера пет извънпарламентарни партии излязоха с обща позиция, в която призоваха управителите на Централната банка да не дават съгласието си бившият председател на Комисията за финансов надзор да оглави ББР.
"Да, България", ДСБ и форматът "Нова република", "Зелените", ДЕОС и БЗНС на Николай Ненчев се мотивираха с тоталния крах на Мавродиев като шеф на финансовия надзор да предотврати престъпната схема КТБ, „експертното“ му участие в създаването на офшорни компании и сметки, предоставянето на неверни данни за ползване на по-ниски лихви по кредитна карта и не на последно място свързването на името му с делото за „кокаиновия крал“ Евелин Банев-Брендо.

След като днешното решение стана известно, от "Да, България" обявиха, че ще сезират ЕК, че БНБ не е изпълнила задълженията си по Закона за кредитните си институции и е игнорирала сигналите за непригодност на Мавродиев за поста на изпълнителен директор на ББР.

„Честита да ни е още една банка в ръцете на мафията. След като вчера за няколко часа получи над 1000 мейла, БНБ се барикадира като в състояние на гражданска война срещу гневните съобщения на хората. Народната банка спря достъпа до мейлите си, а днес вече е назначила Мавродиев. Толкова за научените уроци от КТБ. В страх, мрак и тишина БНБ мишкува“, пише в позицията на „Да, България“.
След законови промени Министерството на финансите бе сменено като принципал на ББР и тя вече е на подчинение на икономическия министър Емил Караниколов, който се застъпи за номинацията на Мавродиев в интервю за "Канал 3".

"Определени кръгове не харесват Стоян Мавродиев, но това не значи, че не е професионалист", изтъкна Караниколов.
Днешното решение на Централната банка беше единственото, което делеше бившия шеф на КФН от новия пост.

С него на практика той ще придобие контрола над управлението на 2,2 млрд. лв. активи.

Другите двама изпълнителни директори в новото ръководство на ББР са Румен Митрев - бивш подчинен на Мавродиев в КФН, и досегашният директор „Кредитиране“ в банката Николай Димитров.