понеделник, 11 септември 2017 г.

"Ирма" превърна улиците на Маями в реки

Мощният ураган "Ирма" премина през югозападните район на щата Флорида, като наводни десетки населени места, прекъсна електричеството и комуникациите, и причини сериозни щети.

Метеоролозите предупреждават, че се очакват още опасни бури и внезапни наводнения по пътя на "Ирма". Ураганът вече изгуби част от мощта си, като в момента е класифициран като буря от категория 2 с максимална скорост на ветровете до 170 км/ч.

Опасността от най-тежки наводнения е висока за югозападното крайбрежие на Флорида, където се очакват вълни от 3-4,5 метра над морското ниво. Ситуацията създава пряка опасност за живота на хората, съобщават от кризисния център за наблюдение на урагана.
В неделя сутрин ураганът удари Флорида Кийс, като малко по-късно помете остров Марко. Мащабът на бедствието засегна дори райони, които не бяха в центъра на бурята, но останаха без ток и с улици под вода.

В ранните часове на понеделник бурята се придвижи на север към района между Тампа и Лейкланд.
По предварителни оценки: отстраняването на щетите, нанесени от мощните ветрове, могат да достигнат до 300 млрд. долара. Очаква се бедствието да се отрази и на цените на хранителните стоки в САЩ - засегнатата от урагана Флорида е вторият по големина производител на плодове и зеленчуци в страната.

В момента ураганът се придвижва към източните брегове на Флорида, но около 8 сутринта местно време опасността от него е намалена до категория 1. Скоростта на ветровете остава много висока - до 160 км/ч. Над 4 млн. души остават без електричество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар