петък, 13 октомври 2017 г.

На тази дата: 13 октомври 1307 г. Възниква митът за "Петък 13"

Къде всъщност се корени причината за целия този ужас „ Петък 13“!

В петък, 13-и мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. 
Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само, в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. 

Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, твърди, че страхът от петък 13-ти измъчва между 17 и 21 милиона души само в Америка. Страхът от петък, 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък 13 и страх на гръцки).

На 13 октомври 1307 г., петък, по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Сто и четиридесет от тях били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно.

Рицарското братство било основано от девет френски благородници, с едничката цел да защитава християнските поклонници на Божи гроб от мюсюлманските нападения. През 1128 г. църковният събор в Троа одобрил съществуването му, а Свети Бернар съставил устава, по който давали обет за бедност, целомъдрие и подчинение. Храната на рицарите се ограничавала с хляб и вода. Забранявала се употребата на месо, мляко, плодове и вино. Официалното название на организацията е "Орден на бедните рицари на Христа и на Храма на Соломон" и идва от мястото на седалището им - Хълма на Храма, наричан от кръстоносците Храма на Соломон

Още по време на битките с мюсюлманите тамплиерите успявали да съчетаят военното дело с финансови операции, които увеличили богатствата им. Орденът се превърнал в кредитор на много европейски монарси. От монашеско братство той станал първата международна финансова институция с неподозирана власт. Уплашен от този факт и подразнен, че тамплиерите отказвали да плащат данъци на френската корона, крал Филип IV Хубави решил да вземе мерки. И естествено да сложи ръка на богатствата им.

Е, погромът на онзи 13 октомври все още стряска сънищата на много хора.