петък, 27 октомври 2017 г.

Разкрития: 1962 година съветската армия и КГБ избиват протестиращи в Новочеркаск

На 2 юни 1962 г, съветската армия и КГБ потушават един от малкото бунтове на руски граждани срещу увеличение на цените на хранителни продукти в СССР. На 1 юни 1962 г. в гр. Новочеркаск, Ростовска област, около 200 работника от Черкаски Електростроителен Завод излизат на протест срещу поредното увеличение на цената на хляба, месото, млякото и др. храни. Цяла нощ бунтуващите се граждани се събират в двора на завод , като числото им нараства до 5000 човека. Протестното множество се отправя към гарата, където блокират всички влакове. На един от локомотивите се появява надпис "Хрушчов на месо".

Рано сутринта властите в Кремъл вече са уведомени за бунтовете в Новочеркаск и предприемат мерки. 18 -та танкова дивизия от Северно-Кавказкият военен окръг е вдигната под тревога и пратена в посока Ростов на Дон. В помощ на танковата дивизия са изпратени милиция и въоръжени подразделения на КГБ, а също така и снайперисти. В късният след обед на 2- ри юни ситуацията се обостря, защото протестиращите започват да хвърлят камъни по автоматчиците и танковете, които са ги заобградили.
2017 година пред паметника на жертвите от разстрела

Първите предупредителни изстрели са по короните на околните дървета. За нещастие там са се скрили любопитни деца, които наблюдават какво се случва. Телцата им почват да падат едно по едно, което довежда протестиращите до паника и истерия. Издадена е заповед на войниците да стрелят на месо. По официални данни убитите са 26 човека, ранени - 87, а по неофициални убитите са над 50, а ранените 120.

Същата нощ са арестувани 240 човека, които получават тежки присъди /10-20 г./, а 7 от тях и смъртна присъда. Информацията за убийствата в Черкаск дълги години е тема табу и едва през 1980 г излизат няколко статии по повода. През 1996 г. арестуваните получават реабилитация. И до днес документите за случилото се в Черкаск са засекретени.