неделя, 29 октомври 2017 г.

На тази дата: 29 октомври 1929 г. започва „Великата депресия” в САЩ

Тълпата, събрала се на Уолстрийт след
                      краха от 1929 година.
На 29 октомври 1929 г. настъпва поредният срив на Нюйоркската фондова борса. Датата се смята за старт на Голямата депресия. Тя започва десетилетие преди Втората световна война и се оценява от икономисти и историци като най-тежката, най-дългата, най-широко разпространената и най-дълбока криза в световната икономика.

Началото ѝ е различно в различните страни,но се смята, че в повечето от тях е започнала през 1929 г. и е продължила до края на 30-те - началото на 40-те години на ХХ век. Кризата започнава в САЩ с крах фондовите борси на днешната дата, позната като Черният вторник.

Голямата депресия довела до разрушителни последствия в почти всяка страна, независимо от това дали била бедна или богата. Личните доходи, доходите от данъци и такси и печалби спаднали значително, а в някои страни като Америка безработицата достигнала 25%. По света също почувствали удара, което довело до масова безработица в градове, разчитащи предимно на тежката промишленост. В много страни строителството било временно преустановено. Провинциалните райони, които разчитали предимно на земеделието, също били застигнати от кризата, като изкупните цени на селскостопанската продукция спаднали средно с 60%.

След крахa на Уолстрийт от 1929 година обществото все още било оптимистично настроено за изход от икономическата криза. В средата на 1930 година лихвените проценти спаднали значително, а очакваната дефлация и нежеланието на хората да увеличават задълженията си чрез вземане на заеми, довело до спад на инвестициите. През май, същата година, продажбите на автомобили спаднали до нивата от 1928 година. Особено тежко било положението във въгледобивните и селски райони, където безработицата излизала извън контрол.

През януари 1932 г. Конгресът на САЩ създава Финансова корпорация за възстановяване (RFC). Организацията трябвало да оказва финансова помощ на железопътни компании, финансови институти и бизнес-корпорации. През юли ролята ѝ е разширена и за оказване на помощ на селското стопанство и финансиране на държавни и местни обществени мероприятия.

Приет е закон за Федерална жилищна банка, която била длъжна да предоставя кредити на организации, занимаващи се с ипотечно кредитиране (първообраз на бъдещата Fannie Mae). Приет е първият от двата закона, носещи името Глас—Стигол, насочен към либерализиране на Федералния резерв и разрешаващ му в частност да кредитира банките-членки. Признато е за необходимо да се активизира бюджетно преразпределение на доходите от богатите към бедните, за да се стимулира потреблението. Максималният размер на подоходния данък е повишен от 25 на 63%.

Въпреки това обществеността счита, че мерките, предприети от администрацията на Хърбърт Хувър, са недостатъчни и доста закъснели. Франклин Рузвелт сравнително леко побеждава Хувър на президентските избори през есента на 1932 г., а едновременно с това демократите успяват да завоюват контрол над Конгреса.

За изход от кризата през 1933 г. започва да се осъществява Новият курс на Рузвелт — различни мерки за регулиране на икономиката. Някои от тях спомагат за отстраняването на причините за депресията, някои имат социална насоченост и помагат на най-пострадалите, докато трети усложняват допълнително положението.