събота, 7 октомври 2017 г.

Снежна покривка на Петрохан

Снежна покривка от два сантиметра се образува на прохода Петрохан, шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, съобщи АПИ. Машини обработват пътната настилка, за да се осигури безопасното пътуване.

Необходимо е внимателно шофиране по АМ "Люлин", поради валежи и сняг, уточняват от Агенцията. Много от шофьорите обаче продължават да се движат с летни гуми, въпреки предупрежденията.

Сняг вали на връх Мусала, а температурите при проходите, които се намират в Западна Стара планина и са на надморска височина над 1800 м, вече са отрицателни, информира НИМХ към БАН. Сняг натрупа пелена и в Трън.

За последните 12 часа най-значителни са количествата на валежите в Оряхово - 39 л/кв. м., в Монтана – 37 л/кв. м. и във Враца – 33 л/кв. м. В София са отчетени 8 л/кв. м.

В 18 области от страната е обявен вторият по степен на опасност оранжев код за обилни дъждове. На тези места се очакват валежи до 60 л/кв.м. В останалите части на България кодът е жълт и очакваните количества са до 35 л/кв.м.

60 катастрофи станаха в столицата за денонощие заради влошеното време.